Published On: Čet, velj 21st, 2013

RACIJA U VRGORCU: Brišu sve "lažno prijavljene", Hrvatskoj prijeti tisuće ustavnih tužbi…

U Vrgorskoj krajini u tijeku je velika policijska akcija brisanja kako  kažu “svih lažno prijavljenih građana” na adresama prijavljenog trajnog boravišta. Na prošlim parlamentarnim izborima na popisu birača grada Vrgorca bilo je oko 7.100 birača, a u Vrgorskoj krajini ima oko pet tisuća punoljetnih građana.
No činjenica o kojoj šuti hrvatsko zakonodavstvo je i ta da Zakon o radu nije usklađen s Ustavom dok se govori samo o Zakonu o Prebivalištu,  Ustav RH naime jamči pravo rada svim svojim državljanima no  istovremeno tisuće onih koji rade po RH a stvarno žive u BiH i posle posla putuju kući u BIH ili rade preko tjedna, hrvatski zakon  natjerao je  na prekšaj lažne prijave kako bi ostvarili pravo koje im je istovremeno zajamčeno Ustavom i  kao bi istovremeno ispunili obveze koje proizilaze iz tog prava.Poput recimo obveze plaćana poreza, onih koji rade.
Ostanu li ljudi koji budu na silu brisani iz prebivališta bez prava na rad i svih prava koje proizilaze iz njega, a koja su zajamčena Ustavom, Hrvatskoj prijeti tisuće ustavnih tužbi budući da tisuće onih koje se proziva za lažne prijave svakako ne mogu biti samo “porodilje” i “socijalni slučajevi” kako mediji u RH jednostrano i gotovo rasistički predstavljaju stvar.
Drugim rječima Hrvatska nakon Slovenije dobiva svoj slučaj “Izbrisanih”. Mala je samo razlika što je Slovenija brisala NEslovence dok naša Lijepa , “Majka Domovina” briše Hrvate…
Što i nije neko čudo. Budući da je RH prva država u svijetu, nacionalna država jednog naroda, koja mirno promatra majorizaciju svog naroda u susjednoj državi.
Nakon što je godinama, donošenjem loših zakona sudjelovala u postratnom etničkom čišćenju Hrvata iz BIH , na način da je od Hrvata iz BIH za bilo kakvu prijavu u RH, kao preduvjet bilo kakvog  posla, kupovine nekretnine i sl.   tražila odjave iz BIH,  vlasti države Hrvatske pokazale su da umiju donijeti i lošije zakone od postojećih, pa je nakon etničkog birokratskog čišćenja iz BIH novi zakonodavac odlučio birokratski čistiti i unutar same Hrvatske.
Svakako da je problem lažnih prebivališta nešto što s pravom frustrira građane pograničnih gradova, i treba da ih frustrira, no zakonodavac je ponovno, umjesto donošenja zakona koji reguliraju pograničnu stvarnost odlučio jednostrano i nestručno. Na način da je prekršio sam Ustav donošenjem loših zakona koji zadiru u osnovna ljudska prava. Ostane li bilo koji građanin RH , s lažnim prebivalištem, kao preduvjetom dobijanja posla, bez tog istog posla, ustavnog prava na rad, Hrvatskoj prijete ogromne odštete. Eto to je rezultat novog zakona o prebivalištu. Umjesto da su ljude koji doista žive u  dvije države, npr, na način da u jednoj rade a u drugoj spavaju, izveli samo iz biračkog prava, u RH su im odlučili uzeti sva prava.

Prema našim saznanjima tek manji broj od lažno prijavljenih jesu stvarno lažno prijavljeni koji su se u RH prijavili radi povlastica iako u RH ništa ne privređuju. Ogroman broj njih prijavljen je zato kako bi u RH osigurali pravo rada, ili kako bi članovi njihovih obitelji, preko poreza koji im plaćaju roditelji koji rade u RH ostvarili dio socijalnih prava koje preko zaposlenog roditelja imaju. Mnogi od tih takvih fiktivno prijavljenih upraov u području Vrgorca, Metkovića, i Ploča, imali su radna mjesta još za vrijeme one države. I ista nikako ne bi mogli zadržati bez prijave prebivališta. Što je prema neustavnom Zakonu o radu preduvjet osnivanja radnog odnosa kao i ostvarivanja svih drugih prava u RH. No pravo na Rad , RH državljanima, ustavno je pravo, i pravo koje je iznad svih zakona. Stoga bi se onaj tko je donio ovakav policijski naputak trebao uskoro češati po lisnici.
Informacija je za Danas.hr potvrđena od strane PU splitsko-dalmatinske u kojoj se pozivaju na članak 12. Zakona o prebivalištu kojim je normirano da će “policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište po službenoj dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih ili fizičkih osoba”.
Ta zakonska obaveza vrijedi, ističu, za sva tijela javne vlasti koja u provođenju nekih postupaka dođu do saznanja da osoba ne živi na adresi prijavljenog prebivališta, a koja su zatim dužna o tome izvijestiti policijsku upravu. 

‘Čistka’ na čitavom području PU splitsko-dalmatinske

Ovakve provjere, kažu nam, obavljaju se i na drugim postajnim područjima drugih policijskih postaja ove uprave, ne samo na vrgoračkom području.
Iz PU splitsko dalmatinske nisu nam znali kazati koliko je policajaca trenutno na terenu. “Vjerojatno svi djelomično imaju obavezu raditi na tome. Još jednom ponavljam, to je nešto što ćemo mi provoditi i na drugim postajnim područjima jer je to naša zakonska obaveza”, rečeno nam je.

Brišu građane koji stvarno ne stanuju na prijavljenoj adresi

Na blogu vrgorac.blog.hr stoji kako je akcija počela još jučer kada je na teren poslano nekoliko policijskih grupa koje provjeravaju stanje i brišu sve građane za koje utvrde da stvarno ne stanuju na prijavljenim adresama.
Prema informacijama s bloga, policija je jučer vršila brisanje fiktivno prijavljenih u Vrgorcu, Dusini, Kljenku, Kokorićima, Draževitićima i nekim drugim naseljima, a priča se kako će se u sljedećih desetak dana proći kroz sve mjesne odbore grada Vrgorca i da će biti izbrisani svi za koje se na licu mjesta utvrdi da stvarno ne žive na adresi prijave.
Net.hr