U TELEVIZIJSKOM OBRAĆANJU Tsipras potvrdio da će se referendum održati i pozvao građane da glasaju protiv

Nakon što je Financial Times objavio kako je grčki premijer Alexis Tsipras rekao kako je njegova zemlja spremna prihvatiti uvjete svojih kreditora uz tek nekoliko amandmana, konačno se obratio javnosti. Potvrdio je da se ne odustaje od referenduma te je pozvao građane da glasaju protiv.

“Glas ‘protiv’ nije glas za napuštanje Europe, već za povratak europskim vrijednostima, za sporazum koji će biti socijalno pravedan i kazniti one koji promiču korupciju”, kazao je Cipras. Dodao je kako o njegovoj predanosti Europi svjedoči i činjenica da se prije godinu dana kandidirao za predsjednika Europske komisije.

Rekao je kako Grčka ostaje za pregovaračkim stolom te da se bore da zaštite grčke mirovine. Dodao je kako će odmah krenuti naprijed ako današnji sastanak Euroskupine pošalje pozitivnu poruku. Rekao je da referednum nije glasanje o ostanku ili izlasku iz eurozone te kako su vjerovnici nakon najave referenduma dali bolje ponude.

“Oni koji kažu da imam tajni plan da izvučem Grčku iz EU ako građani glasaju “protiv” lažu”, poručio je Tsipras, navodi Sky News.

“Nikad nisam očekivao da demokratska Europa neće dati prostora i vremena za referendum”, dodao je nazvavši zatvaranje banaka sramotom.

Inače, protiv grčkog referenduma se danas izjasnilo i Europsko vijeće, koje tvrdi da izjašnjavanje kakvo je najavio Cipras ne zadovoljava demokratske standarde.

Neočekivani preokret

Podsjetimo, grčki premijer Alexis Tsipras pristao je na prijedloge međunarodnih kreditora iznijete tijekom vikenda, potvrdio je to u pismu čiji je sadržaj objavio Financial Times.

U pismu je naveo kako će Atena prihvatiti sve predloge za reformu sistema PDV-a, uz uvjet da Grčka dobije poseban popust za teritor otoka. Također zahtijeva da se granica za odlazak u mirovinu počne primjenjivati od listopada 2022. godine, a ne odmah, kako to zahtijevaju kreditori.

Inače, europski financijski ministri su u utorak odbili nastavak pružanja financijske pomoći Grčkoj . Financial Times tvrdi da je Tsipras spreman prihvatiti uvjete dane tijekom razgovora obavljenih za vikend, ukoliko se može postići nekoliko izmjena.

Sada se očekuju dva ključna sastanka oko budućnosti Grčke. Jedan je onaj na kojem će Europska središnja banka (ECB) odlučiti hoće li odobriti hitan kredit Grčkoj dok će u drugom europski financijski ministri raspravljati o trećoj financijskom pomoći Grčkoj koja bi trajala dvije godine i iznosila 29,1 milijardu eura.

Vijeće Europe: referendum u Grčkoj ne ispunjava standarde

Referendum u Grčkoj najavljen za 5. srpnja ne ispunjava smjernice Vijeća Europe, posebno onu koja kaže da bi birači trebali imati najmanje dva tjedna prije glasovanja, objavila je ta organizacija u srijedu.

Vijeće također ističe da zbog kratkih rokova nije u stanju poslati promatrače. Iako nema automatskih posljedica, stav Vijeća Europe ukazuje na zbunjenost koju brojni Grci osjećaju oko hitno sazvanog referenduma na kojem će odlučiti prihvaćaju li ili odbijaju prijednog međunarodnih kreditora.

“Ne prejudiciramo ishod referenduma”, rekao je glasnogovornik Daniel Holtgen.

Dodao je da je glavni tajnik Thorbjorn Jagland u medijima već podsjetio da bi prema smjernicama birači trebali znati referendumsko pitanje najmanje dva tjedna prije glasovanja i da bi referendum trebali nadzirati promatrači.

“To nije moguće (uzimajući u obzir kratak rok) i glavni tajnik je potvrdio da Vijeće Europe nije pozvano da pošalje promatrače”, rekao je Holtgen.

Francuska želi dogovor s Grčkom, upozorava na rizik izlaska iz eurozone

Francuska želi da se eurozona dogovori s Grčkom prije nedjeljnog referenduma, rekao je u srijedu francuski predsjednik Francois Hollande u izjavi koja je posve suprotna izjavama njemačkih čelnika.

“Dogovor se mora postići prije referenduma, nakon toga neće imati previše smisla”, rekao je Hollande.

“Ako se to ne dogodi, ako moramo čekati referendum, postoji rizik da ćemo ući u razdoblje nestabilnosti i doći na nepoznat teren. Bolje je biti siguran nego kliznuti u nepoznato”.

“Naša je dužnost zadržati Grčku u eurozoni. To ovisi o Grčkoj, ali ovisi i o nama. Kao Europljanin, ne želim da se eurozona raspadne, ja nisam za beskompromisne izjave, za brutalne prekide”, dodao je.

Hollande je to izjavio nekoliko sati uoči druge telefonske sjednice ministara financija eurozone u posljednja dva dana i prije nego što je grčki premijer Aleksis Cipras na televiziji pozvao Grke da u nedjelju kažu “ne” te upozorio da to ne znači da će Grčka napustiti eurozonu.

Suprotno od Hollandea, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u srijedu da, iako vrata za razgovore s Grčkom ostaju otvorena, to se ne može dogoditi prije referenduma.

Njezin ministar financija Wolfgang Schaeuble ocijenio je da prijedlog, koji je Cipras iznio u noći s utorka na srijedu, nije osnova za razgovore.