Published On: Sri, ruj 7th, 2016

U TAJNOSTI ODRŽANO ZASJEDANJE AMBASADORA PIC-a: Daleko od očiju javnosti razgovarali o referendumu

Referendum u RS-u i dalje zadaje velike glavobolje međunarodnoj zajednici koja u ovom trenutku nema  jasno definiranu strategiju oko koje bi stali svi veleposlanici zemalja Vijeća za provedbu mira (PIC).
Upravo zbog toga, a ponajviše zbor protivljenja Rusije bilo kakvim potezima kojima bi se referendum spriječio međunarodna zajednica okupljena u PIC i dalje ne zna na koji se način ponijeti prema najavama referenduma osim uopćeno definiranih poruka kako vlasti RS-a ne bi trebale održati referendum. No pritisak, posebice bošnjačkih političkih predstavnika i dalje traje te u tom kontekstu treba gledati i na jučer održano “redovno” zasjedanje veleposlanika zemalja članica PIC-a koje je očekivano bilo zatvoreno za medije, ali na kojem se zasigurno našla i problematika referenduma odnosno kako se ponijeti prema aktivnostima Banja Luke koja ne odustaje od provedbe zacrtanog plana. Tijekom jučerašnjeg dana bilo je nemoguće doći do konkretnih informacija o tomu što se točno razgovaralo, a iz OHR-a su za Dnevni list potvrdili kako se radilo o redovitom zasjedanju koje je zatvoreno za medije.
Zahtjev Ustavnom sudu
S druge strane poruka koju su jučer poslali politički predstavnici vlasti RS-a, osvrčući se na zahtjev koji je Narodna skupština RS-a u podnijela Ustavnom sudu, glasila je kako ukoliko Ustavni sud BiH ne stavi izvan snage odluku o Danu RS-a, nema govora o obustavljanju referenduma u tom entitetu.
Podsjećamo u tom se zahtjevu traži preispitivanje odluke o 9. januaru koja je podigla toliko prašine u medijskom i političkom prostoru. Istodobno, i bošnjački predstavnici od Ustavnog suda traže reakciju ali potpuno suprotnu-traže da Ustavni sud stavi izvan snage odluku o raspisivanju referenduma i donese privremenu mjeru.
Narodna skupština RS-a stoga je jučer uputila Ustavnom sudu BiH odgovor na zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Ustavni sud donese privremenu mjeru obustavljanja republičkog referenduma. U ovom se odgovoru iz NSRS-a traži od Ustavnog suda da odbaci Izetbegovićev zahtjev, te da ga proglasi nedopustivim, neprihvatljivim i neosnovanim i da ne prihvati prijedlog za donošenje privremene mjere. U ovom se odgovoru također od Ustavnog suda traži da naglasak stavi na povlačenje odluke od 26. novembra, kojom je, podsjećamo, Dan RS-a proglašen neustavnim.
Ne krši se Ustav
Predsjednik narodne skupštine RS-a Nedjeljko Čubrilović naglasio je, komentirajući ovaj zahtjev Bošnjaka, da nema osnovanih razloga ni elemenata da Ustavni sud donosi privremenu mjeru o obustavi te odluke te kako Odluka Narodne skupštine o referendumu o danu Republike ne krši Ustav BiH. Istodobno, potvrdio je kako je Ustavnom sudu predloženo da se zahtjev Bakira Izetbegovića u proglasi neosnovanim, odnosno da se odbaci. Govoreći o samom referendum on je pojasnio kako očekuju da Ustavni sud stavi izvan snage odluku o danu RS-a te da nema drugog puta kako bi se strasti smirile, a djelovanje suda vratilo u pravne okvire. Sve dok takva odluka Ustavnog suda ne dođe u Narodnu skupštinu RS-a ne može se, naveo je, govoriti o neprovođenju referenduma.
Krupni izazovi
S druge strane kako se približava dan održavanja referenduma ne prestaju stizati reakcije različitih političkih predstavnika iz BiH, ali i okruženja. Tako je primjerice hrvatski europarlamentarac Tonino Picula za Fenu kazao kako je referendum u RS-u novi pokušaj derogacije ustavnog poretka BiH, međutim, uz opasku kako je to i politički derivat osebujnog Daytonskog sustava. U kontekstu puta naše zemlje ka Europskoj uniji i bliže budućnosti, on je ocijenio kako pred BiH, i pored referenduma, stoje krupni ekonomski, ali i sigurnosni izazovi.
Istodobno, u međuvremenu su se pojavile i spekulacije oko toga što je zapravo odlučilo Središnje izborno povjerenstvo koje je, podsjećamo, nedavno odbilo zahtjev Povjerenstva za provođenje referenduma u RS-u da dostavi birački spisak. Predsjednik ovog Povjerenstva Siniša Karan rekao je Srni da, prema saznanjima Povjerenstva, odluka SIP-a ne odgovora njenoj stvarnoj odluci i da su zbog toga u dopuni žalbe tražili stenogram sa sjednice.
Dnevni list