Published On: Pet, ruj 24th, 2021

U svijetu je trend uklanjanja kolonizatorskih spomenika. Kako stvari stoje kod BIH katolika, pravoslavaca i muslimana?

Španjolska: Uklanjanje posljednjeg Francovog spomenika

Širom svijeta širi se nezaustavljivo val uklanjanja spomenika svim povijesnim likovima koji su na neki način bili kolonizatori, robovlasnici, okupatori , sudjelovali u rasističkim operacijama, kršenjima ljudskih prava, dekapitacijama ljudi, mučenju ljudi, odvođenju djece u ropstvo, na osnovu vjere, krvi, nacije, rase, spola.

Svako nekoliko tjedana čitamo vijesti iz Britanije, Irske, Amerike, o tome kako je maknut ovaj ili onaj konjanik, lord, robovlasnik, kvisling, pripadnik američke konfederacije, iz razloga jer je bio trgovac robljem, suradnik sile koja je provodila robovlasničke ideologije itd.

Kakvo je stanje u BIH?

Kod Srba, rekli bismo, tog načelno nema, kao ni kod Hrvata, niti Bošnjaka, no prevarili bismo se.

Srbi su, u potrebi srbizacije svega i svakoga podigli spomenik jednom od najvažnijih  i najokrutnijih sluga osmanskog kolonizatora koji je nad pravoslavcima i katolicima u BIH provodio rasističke zakone i masovna ubojstva služeći osmanskom kalifatu.

Radi se o Mehmed Paši Sokoloviću i njegovom spomeniku u Višegradu:

Zašto su to Srbi učinili?

Ne znamo. Svi narodi imaju periode kolektivne gluposti. Pa tako i Srbi.

Budući da znamo da je Soklovićev režim Srbima davnijeh dana podigao jedan posve drugačiji spomenik. Ovaj:

Osmanski spomenik u “čast Srba”

Na slici vidimo zloglasnu Ćelekulu. Spomenik koji je u “čast Srba” podigao kao zadužbinu, “demokratski i tolerantni”  Osmanski kalifat. Kalifat kojem je služio Sokolović.

Taj Kalifat je dizao još mnoge spomenike. Recimo ovo umjetničko konceptualno djelo bio je privremeni  spomenik armenskim ženama, feministicama, o kojem danas mnoge europske feministice, “ljevičarke” i humanistice pišu brojna feministička djela. Točno njih Nula!

Osmanski spomenik ženama armenskim.

 

Stoga je spomenik u Višegradu prvi javni apsurd srpskog naroda. Nikada prije ovog spomenika Srbi nisu dizali spomenike ubojicama srpskog naroda. Osim možda Titu.

No spomenike Titu dizao je komunistički režim, ne srpska državna politika.

Tito je podsjećamo, poubijao oko 40.000 srpskih rojalista u Beogradu 1945, u isto vrijeme ubijao je Crnogorce, Bošnjake, Hrvate nekomuniste, te je 1943 i 1944 streljao kompletnu kraljevsku avijaciju u kojoj je bilo 70% Srba.

Među njima streljan je jedan od najvećih sinova Hercegovine.  Pilot Ivan Pandža. O njemu danas prosječan Hercegovac ne zna ništa. Ali zato zna šta će Gospa reći u idući petak. Ako imaš dobre veze s  fratrima iz Međugorja dobiješ sms-om poruku “Gospinu”, unaprijed.

KAKO SU HRVAT PANDŽA I DVA SLOVENCA OSVETILI BEOGRAD I ZADUŽILI SRBE: Ovo je istina o slavnom Kraljevskom zrakoplovstvu koju je Tito dugo skrivao od javnosti!

 

Imbecilizacija našeg naroda od strane te antipapinske sekte međutim nije tu stala. Otišli su oni mnogo dalje. Slijedi priča o tome kako su podigli spomenik čovjeku koji je potpisao izdaju katolika i pretvorio nas u osmansko roblje.

Kod katolika i muslimana, dvije molitvene zajednice koje se nacijama u šali nekad zovu, slična je, dakle, glupost na djelu baš kao kod Srba. Eto vidite da smo po nečemu jedinstveni. I da se nismo promijenili. Naša glupost nas povezuje. Naša potreba da ostanemo mentalno roblje naših pradavnih kolonizatora jednaka je u sva tri naroda. Jednako smo bijedni.

Muslimani su tako podigli vrtić u Novom Traviku koji nosi ime po kolonizatoru El Fatihu, dok su katolici, točnije fraturice podigli spomenik Fra Anđelu Zvizdoviću, fraturici koji je potpisao porobljavanje katolika i sveto pravo sultana da nad  katolicima vrši zla, silovanja, danak u krvi, janičarenje, uz uvjet da se fratre za to vrijeme ne dira.

Ukratko potpisalo je to fraturičko zlo  izdaju vlastite katoličke pastve, izručenje vlastitog naroda uz uvjet spasenja vlastite kože.

Nakon toga se čak proglasio narodnim upraviteljem katolika, onih istih koje je upravo izdao.

Time je dao zeleno svjetlo sultanu za sva ta nasilja, progon kraljice Katarine i otmicu njene djece.

Ona je uzaludno papinskom krunom pozivala na rat protiv Osmanlija a iz Fojnice je od fratrizana dobila samo mahanje i možda podignut srednji prst.

U 21 stoljeću, stoljećima kasnije , u doba prosvijećenosti događaju se nove razine fraturičke bijede.  Šaka jada okupljena oko fra Mirka Majdandžića Zvizdoviću je podigla nit manje nit više nego spomenik. U čast njegovoj izdaji. Izdaji naroda, Boga, teologije Novog Zavjeta. Umjesto da ga se javno odreknu, onako kako se Sotone odričeš, umjesto da naš narod izmole za oprost, da nam se ispričaju za Inkviziciju, za Ahdnamu oni Ahdnamu izdižu na razinu vrijednosti.

Suprotno Isusovom nauku.

Fra Zvizdović se naime na ponudu Zlosilnog da mu se pokloni u pustinji Bosni, pri čemu mu je obećano svo blago pustinjskog bosanskog svijesta, u pustinji koja tek treba da mu se desi pristao pokloniti. I sultan ga je sav sretan orgnuo plaštom. Plaštom koji fraturice i danas ljubomorno čuvaju štujući ga kao svoju najveću relikviju.

Isus Nazarećanin upravo to  je odbio. Klanjanje Nasilju. Ugovor sa Zlim koji ubija tvoj narod.

Zvizdović nije.

Isus odbija Luciferovu ponudu da ima moć nad svim gradovima i ljudima, i sigurnost za sebe,  u zamjenu da mu se pokloni i prizna njegovu vrhovnu vlast, da odustane od svojih načela, oslobađanja čovjeka i da gurne svoj narod u ropstvo. U vlast  Novog Vladara Zemlje. Nije mogao izdati onog kog najviše ljubi – čovjeka. Nije mogao učiniti ono što Zvizdović jest učinio.

 

Zvizdović je pristao na uvjete Nove Sile. I to danas proglašavaju junaštvom.

I u drugim zemljama svijeta, primjerice Grčkoj , Makedoniji, Srbiji, turski osvajači nudili su i dijelili Ahdname.  To je tek obični dokument, tako čest za to vrijeme, kojim Osvajač traži na terenu suradnike, doušnike, udbaše prije udbe, za primirivanje naroda od pobune. Pa u tim zemljama nitko ne slavi te ljude, suradnike kolonizatora, niti uzdiže Ahdname.

Inače prva Ahdnama nije u BIH podijeljena u Fojnici nego u Srebrenici. Koja potom jako brzo ostaje bez katolika iako je do tada bila fratarsko uporište.

Svugdje gdje su franjevci bili jaki u Srednjem vjeku, tamo ih danas nema. Kao ni katolika. Gdje su bili slabi i gdje bi dolazili u kasnijim stoljećima čudili su se drčnosti i prkosu katolika.

Tamo bi potom opet širili kulturu pokoravanja. I gušili pobune. Radeći za kolonizatora. Zbog tog su mnogi katolici prelazili i na pravoslavlje. Može se stoga reći da ono katolika što nisu uspjeli islamizirati jesu pravoslavizirali.

Svjedoči o tome ovaj dokument iz Posavske bune, nakon koje mnogi katolici, razočarani u  izdajstvo fratara prelaze na pravoslavlje ili se potpuno odriču od vjere:

 

Stoga je podizanje ovog spomenika od strane bosanskih fraturica direktno odricanje od Isusa i pristanak na  življenje prema Ugovoru iz Pustinje.

Prema tom Ugovoru, kad si fratar Ahdnamaš, i  recimo kad primiš Komšića u Fojnicu, u samostan gdje je Komšićeva ABIH ubijala fratre,  ne pita ga se dokud je došla istraga o ubojstvu dvojice franjevaca. Samo mu se možeš pokloniti i to je to.

Fra Mirko koji se poklonio Željku, otrkiva spomenik Fra Izdajniku

Sve dok ovaj spomenik stoji, dok nema Hrvata koji traže njegovo uklanjanje, bit će to znak da se ova smiješna molitvena zajednica ne misli rješavati svoje kulture ropstva.

Sve dok katoličke zajednice širom BIH ne krenu podizati spomenike svojim donositeljima slobode, borcima protiv okupatora, primjerice Don Ivanu Musiću, Mihajlu Ljubibratiću, Žani Merkus, Fra Lovri Kalauri, Fra Boni Šariću, Fra Leu Petroviću, Fra Nikoli Čuturi, Fra Ivanu Bagariću, te zajednice nemaju se  prava Hrvatima zvati i ne trebaju im nikakva politička prava. Narod koji podiže spomenik Fra Zvizdovići., ne zaslužuje se zvati hrvatskim narodom. Vjerska prava te zajednice imaju. Politička im ne trebaju. A Bošnjake treba pozvati da ih što više potiru i tlače neće li se u njima konačno probuditi slobodarski duh političke nacije.

Isto tako dok god u Novom Travniku stoji Vrtić koji nosi ime El Fatih, ili dok u BIhaću stoji ulica Sulejmana Veličanstvenog bit će to znak da je priča kod muslimana o tome kako su oni patrioti BIH i kako su čuvari njenog suvereniteta samo dnevnopolitički spin. Dok god se diče okupatorima naše zemje neka tu priču o patriotizmu prema BIH prodaju u Ankari.

Ovo je samo kratki siže, jada i bijede naša tri bijedna naroda, i našeg lutanja, nas danas zavađene braće, koju su podijelili u tri vjere i naučili nas da se međusobno mrzimo. I mi danas u tome ustrajemo.

Dok naši bogovi, praiskonski, plaču s obronaka naših planina koje i danas nose po njima ime.

Jadni su narodi kojih se i njihovi bogovi zastide. A mi to nažalost jesmo.

 

guest
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
10 mjeseci prije

Pola ulica vam se zove po fasistima iz II sv.rata, a drzite moralne lekcije. Skutorska posla. Umislio da je neko i nesto, lafo gospoda. Bijedni seljacici. Vidjela zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
10 mjeseci prije

Osunećeni, vidi se da si bio jedan od boljih u mejtefu…

Frljavi
Frljavi
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

I u crnoj uniformi sa U. Cvijeće naše drago.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
10 mjeseci prije

Mujaga, što fašizam kao pojam nije postojao u vrijeme kada su Turci žarili i palili ovim prostorima, to ne znači da ono što su oni radili kršćanskom stanovništvu Balkana i Srednje Europe nije fašizam, pa čak i genocid! Čudi me da netko ne pokrene ovo pitanje pred sudom, te da se turski osvajači i njihovi domaći pomagači (po. tu. rice) pred sudskom instancom proglase fašistima, a što uistinu jesu bilu. U tom slučaju 90% ulica u muslimanskim gradovima bi trebalo preimenovat jer nose imena po okupatorskim sultanima, begovima, agama, a sve objekte i spomenike koji podsjećaju na turske fašiste bi trebalo porušiti.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Eeee, da nam indolentni Draganče bar malo liči na legendu Dodika pa da pokrene sudski proces protiv Sulje Veličanstvenog i Mehe Osvajača i da proglasi genocidnim i Osmanlijski Hilafet i sve njegove sljedbenike i štovatelje – počeo bih i Dragančetu da padam na sedždu!!! Ali, više Draganče voli da hoda po misama nego po sudovima, a i unosnije mu je ništa ne raditi, znam…

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Moguća tužba traži suradnju svih država pogođenih turskom agresijom i fašizmom, tako da ta zadaća nadilazi mogućnosti Dragana Čovića i lokalnih političara. Međutim to ne znači da on ne može pokrenuti ideju tužbe.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Izvini ali se ni najmanje ne slažem sa tobom! Poznato je da su Slaveni polijeni i neinventivni narod(i) i da nitko neće mrdnuti dupetom – lakše je hodati po misama nego po sudu! Ako Draganče ili neki drugi hrvatski političar podigne ovakvu tužbu – ćafiri cijelog svijeta će ustajati na pomen njegovog imena a Grci, Bugari, Srbi, Makedonci i Crnogorci će itekako podržati ovu tužbu i priključiti se! I, ne mora to biti Draganče, imamo mi hejbet hrvatskih političara koji i onako ništa korisno rade, neka se neki od njih prihvati posla i dobiće moj glas na narednim izborima – ako bude izbora…

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Onaj tko pokrene tužbu, navući će bijes i osvetu Turske. O tome treba razmišljati kada kažem da je potrebna šira koordinacija i savez. Jedan mali hrvatski narod i Čovića Turci mogu u džep staviti. Međutim cijeli Balkan i Srednju Europu niti mogu u džep staviti, a niti na sudu pobijediti. Trebaš malo u širinu gledati, a ne samo iz perspektive svoje avlije.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Haltiraj malo, pa nije naš Draganče noj pa da baš uvijek zabija glavu u pijeska! Sad gledaj kad se i kod Dragančeta probudi čojstvo i junaštvo i kad mu uzavrije krv djedova hajduka i uskoka – pa kad kao lavopard zagrmi na Turke-izjelice … InšAllah…

https://www.youtube.com/watch?v=9ff4QZqTj58

Frljavi
Frljavi
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Kako da ne. I Tesla jelde? I Andrić ivo, i Meša Selimović i Kusta, da ne nabrajam dalje…

SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Jebali ti turci nanu po ko zna koji put. Smece jedno fasisticko. Boli me ba kurcina moja za Turke, vise ih velicate vi, cete i uje, nego ja.
Nabijem i tebe i turkofile

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
10 mjeseci prije

Smiri se bolan, Muzafere. Da nije bilo Turaka ne bi bilo ni vas tzv. bošnjaka. Svi oni koji su se cca 500 godina u BiH izjašnjavali kao Turci, političkim dekretom su 1993. godine postali tzv. bošnjaci. Umjesto neprimjereni psovki, zahvali Turcima što si danas tzv. bošnjak.

Frljavi
Frljavi
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Tako je Zoki!

FRLJ
FRLJ
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
10 mjeseci prije

Mi bahlije smo školi dali ime Mustafe Busuladžića.

Frljavi
Frljavi
Šta ti kažeš na ovo?  FRLJ
10 mjeseci prije

Ha ha.. Jeste li… Ja sam na faksu guzio Almu Busuladžić.

FRLJ
FRLJ
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
10 mjeseci prije

Mi bahlije živimo u ulici Huseina Đoze.

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  FRLJ
10 mjeseci prije

Pa tvoj filter Poskoče ne valja kjurcu.
Kako ti ne shvaćaš da su tzv, bošnjaci (ex. Turci) genetski predodređeni za antifažizam, dok su Hrvati genetski predodređeni za fašizam. Po tim mjerilima Mustafa Busuladžić može biti samo antifašist kojeg su zloĆeste ust. aše zavele. Ih bolan, pa to ne znaš. Ne znaš da mali Mujo čim se rodi najprije vikne “Smrt fašizmu, sloboda narodu” pa tek onda zaplače.

FRLJ
FRLJ
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Mi bahlije šetamo ulicom Muhameda ef. Pandže,
a predsjednik Alija nam je bio najprije u Hitlerjugendu, a poslije u Handžar diviziji.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  FRLJ
10 mjeseci prije

dogorao je on i Centralni komitet Mladih muslimana…

FRLJ
FRLJ
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Bio je vrijedan u Handžaru, pa zato.

Tako su i danas naši vrijedni mumini se pokazali u Siriji, pa će danas-sutra biti u vlasti.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  FRLJ
10 mjeseci prije

Najvažnije je da mumini ne uđu u nevjerničku EU a u svojih 24% slobodno neka uvedu Šerijat, biće to europska turistička atrakcija veća i od Diznilenda …

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Sve su naše đamije simbol turske kolonizacije.
Kao takve, one nikom ne trebaju.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
10 mjeseci prije

eeee, imao je i Ratko kvalitetnih ideja – nije da nije …

Frljavi
Frljavi
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
10 mjeseci prije

U Turskoj džamije ćute. Samo u Bosni se arlauče sa džamija.

Frljavi
Frljavi
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Aha. Okružena bodljikavom žicom. Niko vam na5 kilometara neće prilaziti.

Frljavi
Frljavi
Šta ti kažeš na ovo?  FRLJ
10 mjeseci prije

Kakvi majmuni?

Frljavi
Frljavi
Šta ti kažeš na ovo?  FRLJ
10 mjeseci prije

Aljo? Ma nije… Ne bi njega tamo primili onako tupavog.

APZB-Babin
APZB-Babin
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
10 mjeseci prije

Ne psuj baliijo.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Izvrsna tema, autoru čestitam i mislim da je i on zaslužio crnookih džennetskih djevica za ovaj članak – iako nije pao u džihadu! Što se spomenika MPS-u tiče, i ja se već odavno pitam, tko se to u Višegradu najeo ludih gljiva pa je napravio spomenik nabijaču Srba na kolac?! Ili se to samo Kusta malo neslano našalio sa Srbima? Iščekujemo odgovor…

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Ne gledaš ni ti ni Poskok na taj spomenik s one strane zbog koje je postavljen. Ovim spomenikom Srbi hoće reći da je Sokolović bio islamizirani Srbin te da su današnji tzv. bošnjaci također Srbi. Da budem još kraći i jasniji. Ovim spomenikom Srbi negiraju tzv. bošnjake.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Mada se s tvojim postavkama apsolutno slažem u tumačenju poruke Srba putem spomenika- postavlja se temeljna logika- zar je Srbima bitnije to dokazivati ili je bitnija činjenica , da je MPS bio u službi njihova okupatora. Doduše janjičar, ali ipak bio otomanski paša, koji je znao kad je uzrastao- da provodi zulum protiv svoga rodnog naroda.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Ako je to tako – onda je ovo najveći srpski konceptualni promašaj ovog stoljeća … Bošnje su se davno odmetnuli u islam i džihad pa se zbog ovog spomenika sigurno ni jedan neće vratiti u svakoliko srpstvo, to ti potpisujem! Što se mene tiče, poručio bih i Dodiku i Kusti – rušite vi ovaj spomenik a na njegovom mjestu podignite repliku Ćele Kule, to će biti mnogo jasnija i nedvosmislenija poruka od spomenika MPS-u …

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Nisam znao za ovaj spomenik MPS-u, da su ga Srbi izgradili. Njihovim rečnikom- promašili su ceo fudbal.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

ma i Srbima se to ponekad omakne, nije da nije … Nego, ako je Zoka u pravu, mogli bi i mi Hrvatitrebali podići spomenik Omer Paši Latasu a svi znamo da je jedan dio današnjih muslimana nastao od nekadašnjih Hrvata. U stvari, svi kulturniji Bošnje su nekad bili Hrvati, taka bar glasi moja teorija o genezi Bošnjaka…

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Promašio si i ti “ceo fudbal”. Omer paša Lataš je bio pravoslavac Mihajlo, a da li se osjećao kao Srbin to ne znam, ali Hrvat sigurno nije bio. Međutim mi Hrvati bi mogli podignuti spomenik Hrvatu, svećeniku Franji Filipoviću koji se po. tur. čio i uzeo ime Mehmed, a koji je inače predak Muhameda Filipovića zvanog Tunjo. Pa da vide tzv. bošnjaci da kao takvi nisu nastajali samo od Srba nego i od Hrvata.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

E ti baš sve bukvalno shvaćaš a i smisao za humor ti je tipično hrvatski, u prijevodu – skoro pa nikakav! Koji će nam klinac i Tunjo i Omer i svi po.turice, ovo sa Omerom je samo bila parodija i umjerena ironija na srpskog MPS-a. Ne znam zašto ali vi intelektualci mene buregdžiju vrlo često pogrešno shvatite …

Zoki
Zoki
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Izgleda da imam engleski smisao za humor, a očito da i nisam neki intelektualac kada tvoj komentar nisam shvatio kao humor.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

nema problema, neka ti Monti Pajton bude uzor ali, za svaki slučaj, ipak nam naglasi kad želiš biti duhovit – da se mi čitaoci ne provalimo … Nego, pazi vamo! Bošnje su za dvije hefte podigli preko 300 (tristo!) tužbi protiv Dodika zbog tzv negiranja genocida – reci Dragančetu ili još bolje onom naše Marinku neka podigne tužbu protiv Osmanlijskog Hilafeta – sve europske patriotske stranke će ga zbog toga zvati na simpozije u Dubrovniku, a ne da uvijek samo Dodik ide na takve skupove a mi nikad nigdje …

Jovke
Jovke
Šta ti kažeš na ovo?  Zoki
10 mjeseci prije

Srbi islamske veroispovesti,brat Srbin nam je mio ma koje vere bio.

Meša Selimović: Potičem iz muslimanske porodice, a po nacionalnosti sam Srbin.

Last edited 10 mjeseci prije by Jovke
Uskok
Uskok
10 mjeseci prije

Sve dok u HR i HB ćule spomenici jednom od deset najvećih zločinaca 20stoljeća tj. bravaru ništa od pravde. Hitno ukloniti svim sredstvima.

Zoran
Zoran
10 mjeseci prije

U mom rodnom gradu nije postojala kanalizacija do dolaska austrijanaca.Vise su austrijanci izgradila za vrijeme svoje vladavine nego turci.Rijec je o TZ.Inace TZ je i danas zadrzala izgled kasabe.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Zoran
10 mjeseci prije

lijepo, lijepo ali, kakve veze ima tuzlanska zaštopana kanalizacija sa MPS-om i njegovim spomenikom?

APZB-Babin
APZB-Babin
10 mjeseci prije

Pozdrav za moje prijatelje Srbe i Hrvate iz Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna.