Published On: Pon, lis 2nd, 2017

U SUKOBIMA VIŠE OD 800 OZLIJEĐENIH: Puigdemont objavio: ‘Katalonija je ostvarila pravo na neovisnu državu’; rekao i kakvu

Diljem Katalonije građani su danas pokušali izaći na referendum i dati svoj glas ‘za’ ili ‘protiv’ neovisnosti Katalonije. No, od samog otvaranja birališta naišli su na jake policijske snage koje su ih i brutalnošću sprječavali u njihovom naumu. Ružne snimke iz Španjolske šire se svijetom, no katalonska vlada ne odustaje.

Katalonski predsjednik Puigdemont obratio se javnosti. ” U ovom trenutku velike važnosti za Kataloniju, sada kada smo uspjeli proslaviti referendum kojeg je država pokušala spriječiti ali je obavljen zahvaljujući predanosti, hrabrosti i požrtvovnosti milijuna Katalonca, želio bih svima odaslati poruku. Poruku svim demoratima iz države, Europe i svija koji su također šokirani neopravdanim, prekomjerenim i teškim policijskim nasiljem španjolske vlade.  Vama i svima koji ste danas omogućili ovu demokratsku pobjedu, svima koji ste izrazili svoju podršku; premijerima i predsjednicima europskih demokratskih vlada koji su izrazili zabrinutost, parlamentarnim zastupnicima iz cijele Europe koji izrazili zgražanje zbog brutalne represije Rajoyeve vlade, izražavam duboku i iskrenu zahvalnost” započeo je obraćanje Carles Puigdemont.

“S ovim danom nade i patnje,  građani Katalonije ostvarili su pravo na državnost, na neovisnu državu u obliku republike” nastavio je,

Osim što je iza njega, uz zastavu Katalonije bila istaknuta i zastava EU, istaknuo je i kako smo “Mi Katalonci zaslužili pravo da nas se čuje u Europi”, a upozorio je i da se EU “više ne može praviti da ne vidi” kršenja ljudskih prava i nasilje. Rekao je kako će službeni rezultati prebrojavanja biti poslani parlamentu prije objave. Na središnjem trgu u Barceloni prolomilo se oduševljenje,  a nakon toga je puštena himna Katalonije, “Els Segadors”, Žeteoci

Birališta su bila otvorena do 20 sati, ali su katalonske vlasti istaknule kako će svi koji su bili u redu za glasanje dobiti priliku.  Katalonska regionalna vlada za sada je samo, govoreći o broju ozlijeđenih na tviteru objavila “Trebali bismo brojati glasove a ne žrtve”.

Ipak, kako je glasanje bilo onemogućeno, a dosta biračkih kutija i zapljenjeno, tako i rezultati prilično kaotično izlaze.

Španjolski premijer obratio se javnosti, tvrdi da se referendum nije dogodio

A premijer Španjolske se večeras, nakon zatvaranja birališta u Kataloniji, obratio javnosti, poručivši da danas nije održan referendum. “Nikakav referendum nije održan danas u Kataloniji. Brojni Katalonci bili su prevareni jer je referendum nelegalan i neustavan. Većina katalonskog naroda nije željela sudjelovati u ovome i o tome nema rasprave. Većina Katalonaca dokazala je da poštuje zakon”, rekao je Mariano Rajoy, nakon čega su ljudi okupljeni u Barceloni, koji su pratili njegovu konferenciju preko velikog ekrana, počeli bijesno vikati.

Premijer je usput pohvalio policiju, rekavši da je štitila zakon, te se zahvalio EU na potpori.

“Ne možemo dopustiti da 40-godišnji napredak nestane pod ucjenom. Danas svi imamo razlog vjerovati demokraciji. Ovo je samo naštetilo našem suživotu. Nudim dijalog, unutar zakona. Očekujem od Katalonaca da se odreknu ovoga što su napravili”, rekao je.

“Mogu vam reći ono što već znate, a to je da danas nismo imali referendum za samostalnost Katalonije. Vidjeli smo jednu epizodu strategije protiv vladavina prava i demokratičnosti. Neki su pokušali oduzeti glas onih koji misle drugačije. Vidjeli smo ponašanja koja su u suprotnosti sa svim demokratskim načelima i ona nikada ne bi trebala biti ponovljena”, rekao je Rajoy.

Dodao je kako su za današnja događanja odgovorni “oni koji su se zalagali za podrivanje vladavine zakona”. Birališta su zatvorena u osam sati, a glasačke kutije navodno su premještene na tajne lokacije.