Published On: Sub, srp 13th, 2019

U strahu od Erdogana 65 Turaka traži azil u BiH

NAJMANJE 65 državljana Turske zatražilo je politički azil u Bosni i Hercegovini, koja je kao i brojne druge države suočena s ultimativnim zahtjevima Ankare za izručenje svih osoba koje turske vlasti sumnjiče za povezanost s pokretom Feto imama Fethullaha Gülena, objavio je u subotu sarajevski Dnevni avaz.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Marijan Baotić kazao je ovom listu kako su 43 Turčina azil zatražila ove godine, dok ih je 22 to učinilo 2018. godine.

Svi su te zahtjeve obrazložili strahom od progona u svojoj zemlji zbog toga što pripadaju društvenoj skupini koja je kritički nastrojena prema režimu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Turski je predsjednik tijekom radnog posjeta Sarajevu početkom tjedna zatražio od članova Predsjedništva BiH da izruče Turskoj njene državljane za koje se pretpostavlja da su pripadnici Gülenove organizacije Feto koju turske vlasti sumnjiče za terorizam i smatraju odgovornom za neuspjeli pokušaj državnog udara iz 2016. godine.

Bosanskohercegovački su mediji izvijestili kako je na Erdoganovom popisu deset traženih osoba.

Izjave turskog veleposlanika u BiH

Turski veleposlanik u BiH Haldun Koc potvrdio je u petak na konferenciji za novinare da Turska u suradnji s BiH radi na zatvaranju, kako je kazao, obrazovnih institucija povezanih s Fetom kao i na izručenju turskih državljana koji žive u BiH, a za koje je naveo da su pripadnici “terorističke organizacije”.

„Mi smo utvrdili tko su te osobe, Bosni i Hercegovini je upućen zahtjev za njihovo izručenje i sve se radi u okviru međunarodnog prava i pravnih načela“, kazao je turski veleposlanik u BiH.

Iz Službe za poslove sa strancima za Avaz su potvrdili kako sve veći broj Turaka želi bosanskohercegovačku putovnicu.

Do sada je Sud BiH odbijao zahtjeve Turske za izručenje pozivajući se na činjenicu kako Ujedinjeni narodi nisu organizaciju Feto proglasili terorističkom te na konvencije o ljudskim pravima koje pozivaju na neizručenje osoba u države u kojima bi bile progonjene ili ne bi imale pravedno suđenje.

Stav bosanskohercegovačkih intelektualaca

Skupina bosanskohercegovačkih intelektualaca i sveučilišnih profesora ovog se tjedna očitovala javnim pozivom vlastima BiH da ne podlegnu Erdoganovim pritiscima i ne dopuste izručenje traženih osoba, tim prije što je riječ uglavnom o profesorima i nastavnicima koji su savjesno radili svoj posao u školama.

Posebice su istaknuli promjer Alija Lafcioglua, profesora matematike u sustavu škola “Bosna Sema” čiji su učenici osvojili brojna priznanja na međunarodnim natjecanjima.

“Naš je stav da je vlast u BiH dužna poštovati prava i slobode profesora Lafcioglua i ostalih čije izručenje traže vlasti Turske te zahtijevamo od naših pravosudnih institucija da ne posustaju pod stranim pritiscima i da se drže zakona svoje države i osiguraju ovim ljudima osnovnu sigurnost”, stoji u otvorenom pismu kojega je potpisalo pedesetak bosanskohercegovačkih profesora, intelektualaca i književnika.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare