Published On: Sub, lis 1st, 2022

U Stocu otvoreni ‘Hercegovački plodovi mediterana’

U organizaciji Udruge Hercegovački plodovi Mediterana, Gradskoga poglavarstva Stoca, JU Radimlja i JU Centar za kulturu i šport, a uz pokroviteljstvo Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, u petak  je u Športskoj dvorani Stolac otvorena tradicionalna Sajamska manifestacija ”Hercegovački plodovi Mediterana”.

Ova dvodnevna poljoprivredna sajamska manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana” okupila je brojne domaće i poljoprivredne proizvođače iz Hrvatske i Crne Gore. Manifestacija je međunarodnog karaktera već 14 godina za cilj ima promicanje, pokretanje i povećavanje organizirane proizvodnje sadnica autohtonih sorta šipka, smokve i masline, te njihove prerađevine.

Ministar poljoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović kazao je u izjavi za medije kako ovaj sajam, kao i svi ostali na razini županije, iz godine u godinu imaju jedan kvalitetan pomak naprijed.

“U mom prvom mandatu bilo je sedam sajamskih manifestacija, a danas ih imamo 19 na području županije. Dakle, ima interesa za sajmovima, s tim da se postojeći sajmovi dograđuju iz godine u godinu kako brojem izlagača tako i kvalitetom ponude. To dovoljno govori o tome da se postiže određen napredak samih sajamskih manifestacija koje su centar događanja i promocija onoga što radite”, rekao je ministar za agenciju FENA.

Drži kako se ipak treba malo više raditi na promociji proizvoda o čemu se govori i u Strategiji ruralnog razvoja gdje se želi, kako kaže, ukazati svim domaćim poljoprivrednim proizvođačima na važnost organske proizvodnje koja im je jako bliska, čime se može podići vrijednost tih proizvoda, a onda te proizvode uvezati s ekologijom i turizmom.

Po njemu, poljoprivrednici se najprije moraju udruživati, a potom brendirati i zaštiti svoje proizvode.

Načelnik Stoca Stjepan Bošković također je naglasio značaj ovoga sajamskog skupa.

“Sajam je već punoljetan, ima godina i svoje je ciljeve dosta dobro ostvario. U samom početku smo krenuli sa sadnjom ove četiri kulture odnosno tri kulture, a danas razgovaramo o preradi tih kultura i proširenju”, kazao je Bošković koji je zahvalio Agromediteranskom zavodu i fakultetu na pomoći pri stručnom usavršavanju.

 

Naglasio je kako postižu rezultate, proširuju uljare, stvaraju nove pogodne za preradu šipka smokve pa i masline.

Predsjednik Udruge “Hercegovački plodovi Mediterana” Zoran Raič napomenuo je kako na sajmu ima stotinjak izlagača mediteranskih kultura prvenstveno šipka, smokve i maslina, a tu su izložene i prerađevine od mlijeka, mesa, meda te razne rukotvorine i ljekovito bilje.

“Sve ono što je karakteristično za BiH može se naći na sajmu. Manifestacija je međunarodnog karaktera, a tu su izlagači i iz Hrvatske i Crne Gore”, istaknuo je Raič.

Pored izložbenog dijela sajma, najavio je i zabavni program.

“Program je jutros započeo s otvaranjem novog stroja za preradu maslinovog ulja i tu smo okupili maslinare koji su razgledavali novu uljaru. Imali smo stručnu radionicu na temu maslinarstvo gdje su također maslinari mogli čuti koju dobru riječ o toj grani poljoprivrede”, pojasnio je Raič, najavivši za sutra nagrađivanje najuspješnijih izlagača.

Na sajmu izlaže i poduzeće “Farmavit” iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom bijelog luka. Zaposlenica u proizvodnji Zorica Kosjerina kaže kako godišnje proizvedu 25 tona bijelog luka.

“Ovo poduzeće se bavi uzgojem i prodajom proizvoda od bijelog luka. Imamo naše plantaže, kao i svoje kooperante od kojih otkupljujemo bijeli luk. Naša firma se bavi proizvodnjom marinada od bijelog luka. Imamo tri različite vrste marinada, a to su origano i peršin, čili te ružmarin i bosiljak. Bavimo se izvozom bijelog luka i marinada u zemlje Europske unije, a naši proizvodi se plasiraju i na područje Srbije, Crne Gore i BiH”, naglasila je Kosjerina.

Dodala je kako su zadovoljni kako ide prodaja i plasiranje njihovih proizvoda.

Sajam u Stocu okupio je mnogobrojne predstavnike gospodarskog, društvenog i političkog života, među kojima je izaslanstvo Vlade HNŽ-a na čelu s premijerom Nevenkom Hercegom.

“Ovo je mjesto na kojem se itekako može usvojiti nova znanja i vrijedna iskustva. To mi opet posebno daje za pravo izraziti i zadovoljstvo i potporu ovom uistinu značajnom projektu koji ima zavidnu tradiciju. Potičući ruralni razvitak i oživljavanje poljoprivredne djelatnosti, Vlada HNŽ-a ostaje čvrsto na tragu pružanja potpore nastojanjima naših poljoprivrednika, zapravo čvrsto na tragu svakoga oblika potpore još snažnijemu gospodarskom razvitku u cjelini. I ovom prigodom ističem kako upravo u poljoprivredi i prehrambeno-prerađivačkoj industriji vidimo velike razvojne mogućnosti koje su prepoznate i na pravi način valorizirane i kroz dokument integrirane Strategije razvitka Županije za razdoblje do 2027. godine. Konačan nam je cilj ovakav vid proizvodnje podići na razinu samoodrživosti, pomoći povećanje kapaciteta, ostanak stanovništva na ruralnim područjima i razviti poljoprivredu kao jednu od naših strateških razvojnih grana”, rekao je predsjednik Vlade HNŽ-a.

U subotu je sajam otvoren za posjetitelje od 9:00 do 18:00 sati. Dodjela nagrada najuspješnijim izlagačima predviđena je u 14:30 sati.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
2 mjeseci prije

Bosanski plodovi! Ne uzurpirajmo zemlju Kulina bana! Odbacimo okupatorski termin “Hercegovina” i naslijeđe Ali-Paše Rizvanbegovića! Budimo ljudi! Ne budimo kattollibbanska Herrceg-potturrad!

Nora noćna mora
Nora noćna mora
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
2 mjeseci prije

Pssst p,oturi,ce prokleta. Budi mi dobar ako želiš zaradit za kruh i burek sa sirom kod Hrvata, k nozi Mujo moj mali zeleni!