Published On: Pon, pro 17th, 2018

U srijedu se Atif Dudaković izjašnjava o krivici

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u srijedu, 19. prosinca, zakazano je izjašnjenje o krivici Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovjednika Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i 16 pripadnika tog korpusa zbog zločina počinjenih na području Krajine.

Pored Dudakovića, za zločine koji, prema navodima Tužiteljstva, obuhvaćaju ubojstva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata, terete se Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Prema optužnici, Dudaković i ostali se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

U petak, 21. prosinca, pred Apelacijskim vijećem Suda BiH planirano je izricanje drugostupanjske presude Goranu, Miloradu i Ranku Mrđi te Miletu Kokotu, optuženima za ratni zločin počinjen na području Sanskog Mosta.

Do obnove suđenja došlo je nakon što je Apelacijsko vijeće ukinulo prvostupanjsku presudu iz svibnja prošle godine kojom su Goran i Milorad Mrđa te Mile Kokot nepravosnažno osuđeni na ukupno 32 godine zatvora, a Ranko Mrđa oslobođen optužbe.

Ovog tjedna nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, Zvorniku, Brčkom, Prozoru, Goraždu, Konjicu, Orašju, Vozući, Srebrenici, Ilijašu, Rogatici i Višegradu, javio je BIRN BiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare