Published On: Uto, pro 17th, 2019

U SRIJEDU IZ SIRIJE STIŽE PRVA SKUPINA DRŽAVLJANA BiH Svi muškarci odmah će biti uhićeni, žene i djecu privremeno će smjestiti u migrantski kamp

Prva skupina državljana Bosne i Hercegovine koji su boravili u Siriji i Iraku na dijelovima teritorija pod kontrolom terorističke Islamske države (IS) trebala bi biti deportirana u srijedu, objavio je u utorak sarajevski Dnevni avaz.

Pozivajući se na neimenovane policijske izvore, list navodi kako je najava o tome proslijeđena vlastima u BiH te kako se može očekivati povratak tridesetak osoba, od kojih je 7 žena i 16 djece, dok su ostali muškarci, no njihov točan broj još se ne zna.

– Imamo informaciju da će sredinom tjedna doći jedna skupina državljana BiH, ali ne znamo pouzdano koliko će ih biti izručeno – rekao je neimenovani policijski dužnosnik. Deportacija te skupine bila je najavljena prije dva tjedna, no odgođena je zbog tehničkih razloga.

Svi oni u BiH stižu iz zarobljeničkih kampova u Siriji pod kontrolom kurdskih i američkih snaga, a bit će prevezeni letom koji organizira američka strana.

Prema nepotvrđenim informacijama, u skupini treba biti najmanje sedam muškaraca koji su se aktivno borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija i koji su zarobljeni nakon poraza tzv. Islamske države. Među njima su Jasmin KeserovićAbdulah ČurtSenad KupusovićEmir Ališić Hamza Labidi.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je najavio kako će svi muškarci koji budu vraćeni u zemlju nakon dodatne provjere njihova identiteta odmah biti uhićeni na temelju tjeralica koje su za njima raspisane zbog povezanosti s terorizmom.

Žene i djeca također će biti podvrgnuti provjerama identiteta te najvjerojatnije privremeno smješteni u migrantski kamp Delijaš, u okolici mjesta Trnovo kod Sarajeva, dok se ne riješi pitanje njihova boravka u BiH.

Bosanskohercegovački stručnjak za problem terorizma Vlado Azinović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu, izjavio je ranije za Hinu kako su već uspostavljena dva odvojena protokola za prihvat deportiranih osoba iz Sirije i Iraka.

Rekao je kako je jasno da muškarci koji budu vraćeni dugo neće izaći iz zatvora, dok je za žene i djecu pripremljen protokol koji treba utvrditi stupanj njihove traumatizacije i primarnih potreba.

– Ukratko, pokušat će ih se postupno pripremiti za proces rehabilitacije i reintegracije u matične sredine, prije svega u njihove obitelji koje ih već dugo očekuju – rekao je Azinović.

Upozorio je i na činjenicu kako među povratnicima sigurno ima nepovratno radikaliziranih osoba pa će proces njihove reintegracije i rehabilitacije biti rizičan, dugotrajan i uvijek s neizvjesnim ishodom.

Koliko je točno osoba povezanih iz BiH sad u Siriji i Iraku nitko pouzdano ne zna, no vlasti operiraju podatkom o njih 260, od kojih je stotinjak muškaraca.

Prema podacima kojima raspolaže Azinović, na potpunoj slobodi još uvijek boravi četrdesetak osoba iz BiH koje se nalaze u okolici Idliba, na području pod kontrolom militantne skupine Hay’at Tahrir al-Sham, poznatije i kao al-Nusra Front.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare