Published On: Ned, ožu. 19th, 2017

U Srbiji stopirani udžbenici na bosanskom jeziku

U Srbiji je zbog znanstveno neutemeljenih činjenica u udžbenicima na bosanskom jeziku”stopirana procedura njihovog odobravanje, jer se stručnjaci, povjesničari, ne mogu usuglasiti s prekrajanjem povijesti, pišu Večernje novosti.

Autori udžbenika na bosanskom jeziku tvrde da je Povelja Kulina bana “starobosanski dokument”, da je pisana bosančicom, zasebnim bosanskim pismom, sve što se odnosi na Rašku oblast preimenovano je u Sandžak i sandžačko, a u službene praznike, o kojima djeca trebaju učiti, uvršten je “Dan Sandžaka”.

Prema navodima lista, zbog tih znanstveno neutemeljenih činjenica stopirano je odobravanje udžbenika za povijest, “Svet oko nas”, Priroda i društva.

Predsjednik Bosanskog nacionalnog vijeća Esad Džudžo rekao je da su za nastavu na bosanskom jeziku”nedostajala 52 udžbenika, a da je odobren samo jedan.

On smatra da ovakvi udžbenici moraju biti odobreni, te da je riječ o “identitetskim pitanjima”.

Rukovoditelj Centra za razvoj programa i udžbenika Zavoda za unapređivanje obrazovanja i odgoja Eleonora Vlahović rekla je da najveći broj udžbenika nije dobio suglasnost, ne zbog povijesno spornih činjenica, već zbog propusta koji se tiču standarda kvaliteta, ishoda, zadataka, koji se zadaju djeci.

Prema njenim riječima, udžbenici su odbijani i jer je od djece u trećem razredu traženo da skalpelom probuše rupu na kartonu ili da odu u šumu i nešto uberu, čime se dovode u opasnost./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer