Published On: Ned, ruj 2nd, 2018

U Srbiji ove godine u školu kreću 344 učenika iz migrantskih obitelji

U Srbiji će u ponedjeljak u škole krenuti i 344 učenika iz migrantskih obitelji, smještenih u centrima za azil i prihvatnim centrima, priopćilo je u nedjelju povjereništvo za izbjeglice i migracije Srbije.

Oni će u školskoj 2018./19. godini nastavu pohađati u 33 škole u općinama i gradovima u kojima su smješteni i centri za azil i prihvatni centri, a još trideset troje djece iz migrantskih obitelji bit će uključeno u obavezno predškolsko obrazovanje pri školama ili u dječjim vrtićima.

U okviru Podrške Europske unije upravljanju migracijama, u Srbiji se u pojedinim prihvatnim i centrima za azil financira i prijevoz djece do škola.

Srbija je, kako se navodi u priopćenju povjereništva, jedna od rijetkih zemalja koja je u svoj obrazovni sustav uspješno uključila djecu migrante, zbog čega joj međunarodna zajednica, prije svega EU, odaje priznanje.

Među djecom migrantima koja polaze u školu je i 27 malodobnika bez pratnje o kojima posebnu brigu vode centri za socijalni rad, a nastavnici u tim školama prošli su posebnu obuku i radit će po uputama koje je pripremilo ministarstvo prosvjete.

U ovom trenutku u pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara diljem Srbije smješteno je ukupno 3.360 migranata, većinom iz Afganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije, prenosi Hina

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare