Published On: Sri, ožu. 1st, 2017

U Somaliji je proglašena nacionalna katastrofa, zbog velike suše tri milijuna ljudi je na rubu gladi

Novi somalijski predsjednik Muhamed Abdulahi Muhamed proglasio je u utorak “nacionalnom katastrofom” veliku sušu koja hara njegovom zemljom i prijeti glađu tri milijuna osoba, po humanitarnim agencijama.

“Predsjednik je pozvao međunarodnu zajednicu da reagira hitno na katastrofu pružanjem pomoći obiteljima i pojedincima u oporavku od posljedica suše kako bi se izbjegla humanitarna tragedija”, priopćio je ured somalijskog predsjednika.

Prijeti treća glad u 25 godina

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u ponedjeljak da Somaliji prijeti treća glad u 25 godina. U prethodnoj gladi u Somaliji 2011., rezultatu prethodne velike suše na afričkom rogu, pogoršane sukobom s pobunjenom islamističkom skupinom Al-šebab, ondje je smrtno stradalo 260.000 osoba.

Smještena na afričkom rogu i bez države dostojne tog imena već više od dva desetljeća, Somalija je, uz Jemen i Nigeriju, jedna od tri zemlje na rubu gladi, već proglašene u Južnom Sudanu gdje zahvaća 100.000 osoba. Više od 20 milijuna osoba prijeti smrt od gladi u te četiri zemlje.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer