Published On: Ned, stu 11th, 2018

OVO VEĆ POSTAJE DOSADNO Ako je Ustavni sud presudio kontrarno interesima nacionalista, utoliko gore po Ustavni sud, stava je Inzkoglu

Popis stanovništva iz 2013. godine još nije završen, te stoga ne može biti osnova za podjelu mandata nakon listopadskih izbora, glasi nebulozna izjava visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, piše Hrvatski Medijski Servis.
.
Osvrnuvši se na stavove većine članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, koji zastupaju tezu da za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH treba koristiti popis iz 2013., sukladno presudi Ustavnog suda BiH Inzko kaže da treba poštovati Ustav Federacije,.

– Valja imati u vidu i da Aneks 7 još nije ostvaren, jer nije dovršen povratak izbjeglica. Ljudi, izgleda, rado zaboravljaju, a mislim da to do sada nitko nije spomenuo kada se govori o popisu iz 2013., da on još nije završen – rekao je Inzko za Avaz.

– To znači da se kao osnova za podjelu mandata ne može uzeti jedan popis koji nije završen. I to je, međutim, posao za Ustavni sud, da se s time pozabavi – dodaje Inzko.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH u presudi po apelaciji Bože Ljubića na nekoliko je mjesta naveo kako se u raspodjeli manadata za Federalni dom naroda treba koristiti rezulatatima popisa stanovništva iz 2013.

Izjavom za sarajevski Dnevni avaz Inzko otvoreno zagovara protuustavno rješenje popune Federalnog doma naroda i nedvojnevno se stavlja u fukciju velikobošnjake politike majorizacije Hrvata, koja traži primjenu popisa stanovništva iz 1991., koja želi izabrati što više “svojih” Hrvata i Srba, iz većinski bošnjačkih županija, gdje je broj pripadnika jednog i drugog naroda sveden ispod izbornog praga.

Napomenimo i kako se u Ustavu FBiH spominje popis iz 1991. koji se treba primjenjivati u uređivanju nacionalne strukture javnih institucija, do potpune provedbe Aneksa 7. Daytonskog sporazuma- povratka izbjeglih. No, Inzko pri tom prešućuje kako je u Ustavu FBiH navedeno kako se pod “javnim institucijama” podrazumjevaju tjela izvršne vlasti FBiH, županija i općina, te sudova, ali ne i zakonodavne vlasti.

Podsjetimo, Valentin Inzko u ožujku 2013. godine poništio je Odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH prema kojoj je vlast u Federaciji BiH uspostavljena nezakonito, te tako legalizirao državni udar kojim je u FBiH uspostavljen vlast bez dva HDZ-a koji su predstavljali 90-postotnu političku volju hrvatskih birača izašlih na izbore./

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare