Published On: Čet, stu 24th, 2016

U slovenskom parlamentu cijelu noć se uzaludno svađali

Slovenski parlament je u četvrtak u ranim jutarnjim satima bez konkretnih rezultata ili zaključaka završio sjednicu koja je trajala više od 16 sati, a inicirala ju je najjača oporbena stranka, podnijevši interpelaciju protiv cijele vlade.
Taj ustavni institut inače formalno omogućuje da se traži glasovanje o povjerenju vladi, do čega ovaj put nije došlo.
Oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša i zastupnici njegove stranke u svojim su nastupima tijekom sjednice tvrdili da vlada premijera Mire Cerara državom upravlja “stihijski” i bez dugoročne strategije, da loše upravlja državnim tvrtkama, da su u državnom i pravosudnom sustavu rašireni nepotizam i korupcija, te da je trostranačka koalicija u više od pola svog dosadašnjeg mandata ispunila manje od deset posto onoga što je zapisala u koalicijski ugovor kad je došla na vlast.
Sasvim suprotno, premijer Cerar, ministri i ministrice u vladi, te zastupnici vladajuće koalicije u svojim su izlaganjima i replikama isticali da je sadašnja vlada politički i ekonomski stabilizirala stanje u zemlji koje je još prije manje od tri godine bilo kritično.
Cerar je istaknuo da u Sloveniji BDP već nekoliko godina raste, da se smanjuje nezaposlenost i da njegova vlada provodi potrebne reforme za trajni rast.
Janša je na kraju rasprave predložio da parlament pozove vladu “da ispuni obećanja iz koalicijskog ugovora i vrati povjerenje građana u državu i njene institucije”, što je odbijeno.
Premijer Cerar kazao je kako je takav prijedlog nedoličan i nepotreban jer vlada uspješno djeluje, što će činiti i do kraja svog redovnog mandata.
tportal.hr

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>