Published On: Sri, stu 24th, 2021

U Sloveniji polako pada broj novih slučajeva, već stižu upozorenja na novi val

ČETVRTI val epidemije covida-19 u Sloveniji zadnjih dana pokazuje blage znakove smirivanja, no ministar zdravstva upozorio je u srijedu na mogućnost petog vala u veljači ne uspije li se povećati dosadašnja relativno niska procijepljenost stanovništva.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 3144 novozaraženih  i 11 umrlih, uz 36.5 posto pozitivnih testova, objavio je u srijedu nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Dan ranije bilo je 3394 novozaraženih i 23 umrlih među oboljelima od covida-19, uz 49.2 posto pozitivnih testova, pa se nastavlja trend blagog smirivanja epidemiološke situacije, započet krajem prošlog tjedna, na tjednoj i na dnevnoj razini.

Unatoč nekim znakovima mogućeg smirivanja epidemije, ministar zdravstva Janez Poklukar upozorio je na mogućnost da u veljači dođe i do petog vala epidemije ako se mjere ne budu striktno poštovale i ako se stupanj procijepljenosti bitno ne poveća u odnosu na sadašnje stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najbitnije je da se cijepe svi stariji od 50 godina”

“Najbitnije je da se cijepe svi stariji od 50 godina”, kazao je za medije ministar zdravstva te upozorio da ta populacija najčešće završava u bolnici ako nije cijepljena premda među hospitaliziranima ima i mlađih, pa i na intenzivnim odjelima bolnica.

Potrebnim dozama cjepiva u Sloveniji je zaštićeno 54 posto cjelokupne populacije, a dnevno se samo oko tisuću ljudi cijepi prvom dozom cjepiva, što je malo s obzirom na epidemiološko stanje u kojem je tempo širenja virusa u populaciji višestruko brži od tempa cijepljenja, upozoravaju epidemiolozi.

Trenutno je u Sloveniji aktivno zaraženih 43.457 ljudi, što je 1339 manje nego jučer,  sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza je 2928 slučajeva, a 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 2062, pokazuju podaci ministarstva zdravstva. U bolnicama je trenutno 1168 oboljelih covid-pacijenata, a na intenzivnim odjelima je 279 najteže oboljelih, 1.4 posto manje nego dan ranije.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare