Published On: Sub, tra. 7th, 2018

U sljedeće četiri godine zapošljavanje 23.000 osoba u Federaciji BiH

Projekt podrške zapošljavanju trajat će naredne četiri godine i očekuje se zapošljavanje oko 23.000 osoba u Federaciji BiH među kojima su kategorije mladih, dugoročno nezaposlenih, osoba sa niskim kvalifikacijama, osoba u dobi od 40 godina i više, te socijalno ugroženih osoba, a posebno će se voditi računa o zastupljenosti žena u svakoj od tih grupa.

Projekt podrške zapošljavanju u BiH radi se uz pomoć Svjetske banke koja je za to izdvojila 50 milijuna eura, a u Federaciji BiH implementira se putem Implementacione jedinice pri Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

“Ukupni iznos zajma je 50 milijuna eura, od čega 29 milijuna eura pripada Federaciji BiH s tim da postoji i nealocirani dio koji će se koristiti za nepredviđene troškove”, izjavila je Feni koordinatorica tog projekta u Federaciji BiH Nedžmina Vojniković.

Zajam je, po njenim riječima, odobren pod povoljnim uvjetima i to je prvi projekt koji se implementira na osnovu rezultata, odnosno povlačenje sredstava se izvodi nakon što se opravda ispunjenost zadatih indikatora.

Vojniković je dodala da je zajam postao efektivan u siječnju ove godine, a planirana završna godina projekta je 2021. Partner u projektu je i Federalni zavod za zapošljavanje.

Projekt se sastoji se od dvije komponente. Prva se odnosi na podršku promociji zapošljavanja putem ALMP (aktivni programi tržišta rada) i njen cilj je pomoći Vladi na širenju i povećanju efektivnosti i efikasnosti njenih aktivnih programa tržišta rada i posredovanja pri zapošljavanju u cilju unapređenja ishoda tržišta rada.

Druga komponenta će pružiti podršku za efektivan monitoring projekta i financiranja za jačanje sustava upravljanja u svrhu monitoringa ALMP i usluga zapošljavanja, te izradu i implementaciju efektivne strategije komunikacije usmjerene na tražitelje posla, poslodavce, kreatore politike i sveukupno stanovništvo.

Projekt će doprinijeti ključnim cijevima zemlje koji se odnose na stimuliranje zaposlenosti u privatnom sektoru i smanjenje nezaposlenosti u BiH kao i otvaranju radnih mjesta pružanjem financijskih poticaja za promociju formalnog zapošljavanja u privatnom sektoru, povećanjem zapošljivosti (tj. unaprjeđenjem ishoda zapošljavanja kao što su pristup zapošljavanju, stope zadržavanja na poslu ili zaposlenost u dužem vremenskom razdoblju i plaće) tražitelja posla i unaprjeđenjem usluga posredovanja koje pružaju službe za zapošljavanje.

Projekt će podržati i uspješnu implementaciju aktivnosti u okviru stuba reforme javnog sektora jačanjem kapaciteta službi da pravovremeno i adekvatno odgovore na višak radnika koji će se javiti kao rezultat reforme javnog sektora.

“Na ovaj način ćemo ostvariti dvostruki cilj, smanjenjenje siromaštva i promocija zajedničkog prosperiteta”, kazala je Vojniković Feni.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer