U skladu s mogućnostima: BiH pruža utočište izbjeglicama iz Sirije

Ministarstvo za ljudska prava i Izbjeglice Bosne i Hercegovine, u suradnji s UNHCR-om u BiH i nevladinim organizacijama, obilježit će 20. lipanj – Svjetski dan izbjeglica.

To je prilika da se ukaže na težak položaj ljudi koji su napustili svoje domove zbog oružanih sukoba, elementarnih nepogoda ili opravdanog straha da će biti progonjeni zbog svoje rase, vjere, nacionalne pripadnosti, a kako bi pronašli za sebe i svoju obitelj bolje uvjete za život, najavljeno je iz Ministarstva za ljudska prava i Izbjeglice BiH.

Iz te institucije navode da je tijekom ratnih događanja u BiH oko 2,2 milijuna bh. građana zatražilo utočište u zemljama regije i zapadne Europe, ili su postali raseljene osobe unutar svoje zemlje.

Dodaju da su mnoge zemlje svijeta pružile utočište i gostoprimstvo našim građanima u najtežim trenucima za BiH i narod BiH, te pružaju zaštitu bh. građanima i dalje.

Iz Ministarstva ističu da je dva desetljeća nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma oko polovine od procijenjenog broja izbjeglih i raseljenih osoba još izvan svojih predratnih domova, te da su preostali brojni izazovi na planu osiguranja pristupa pravima zagarantiranim Aneksom VII tog sporazuma.

Također, navode da je Bosna i Hercegovina pružila zaštitu osobama s priznatim izbjegličkim statusom i statusom supsidijarne zaštite čiji se broj udvostručio zbog ratnih sukoba u Siriji, i pored velikog broj izbjeglica koje vode porijeklo iz BiH, raseljenih osoba u BiH, raseljenih osoba uslijed prošlogodišnjih elementarnih nepogoda, te prihvata i zbrinjavanja readmisiranih građana.

Naglašavaju da je BiH, u skladu sa svojim mogućnostima, tim ljudima pružila utočište i veliki stupanj zaštite osiguranja njihovih osnovnih prava i sloboda.

Nažalost, svakodnevno veliki broj izbjeglica iz zemalja pogođenim ratnim događajima ili zbog drugih okolnosti napušta svoje domove i utočišta traže u zemljama zapadne Europe i na tom putu gube svoje živote i živote svojih najmilijih.

Po procjenama UNHCR-a broj raseljenih osoba u svijetu je prešao 60 milijuna prvi put nakon Drugog svjetskog rata. Ratovi u Siriji i Iraku su uzrok najvećem broju zahtjeva za azil u posljednje 22 godine, a svakog dana tijekom 2014. iz svojih domova je bježalo 30.000 ljudi.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pozvali su sve osobe koje su u stanju potrebe izazvanom izbjeglištvom ili raseljenjem da im se obrate, a domaće i međunarodne institucije da još aktivnije rade na iznalaženju i dodatnih mogućnosti za rješavanje složenih pitanja izbjeglištva i raseljenja.

”Zajedničkim djelovanjem neophodno je raditi na otklanjanju uzroka raseljenja i prisilnih migracija, koje su, nažalost, danas opći trend širom svijeta, a uzrokovane su ratovima, elementarnim nepogodama, progonima i drugim razlozima”, navode iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Fena