Published On: Fri, Aug 7th, 2015

U Siriji ratuje Balkanski bataljun

Na teritoriji Sirije ratuje takozvani Balkanski bataljun s oko 1.000 boraca, tvrdi bugarski stručnjak za sigurnost Slavčo Velkov.
Pozivajući se na bugarske obavještajne službe, on kaže da u sastavu ovog bataljuna nema Bugara i upozorava da ne treba stvarati iluzije da je Bugarska “obećana zemlja”, zaštićena od terorističkih napada, prenijela je Srna.
Velkov je rekao da je akcija u Makedoniji protiv Islamske države pokazala da je ta organizacija odavno prevladala regije u kojima je aktivna sada i da ima pristalice u cijeloj Europi, uključujući i Balkan.
Prema njegovim riječima, na zapadnom Balkanu ideja o Islamskoj državi dobija bolji prijem možda zbog toga što na tom području nema trajnog mira dugi niz godina i postoje čvršće zajednice u kojima ima mnogi ljudi koji prihvaćaju radikalne stavove.
Komentirajući veliku antiterorističku akciju makedonske policije, Velkov je napomenuo da je u Makedoniji riječ o sljedbenicima Islamske države i da nije dokazano da je to struktura grupe.
“Može se pretpostaviti da su to naoružani ekstremisti koji propagiraju ideje Islamske države”, rekao je Velkov za sofijsku televiziju BTV.
Prema njegovim riječima, strategija Islamske države je da s Bliskog istoka ne šalje teroriste koji bi izvodili akcije, već da upućuje poruku: “kada već prihvatite našu ideologiju, gdje god da ste, naoružavajte se i nanosite udarce”.
Dodao je kako je prioritet Islamske države zauzimanje teritorija i formiranje prvog kalifata./HMS/