U Sarajevu počeo Antifest- antikapitalistički ljevčarski festival

bigger (9)U sarajevskom Domu mladih sinoć je otvoren treći Antifest, antikapitalistički ljevičarski festival, u sklopu kojeg će do 20. svibnja biti održano niz koncerata, te predavanja i okruglih stolova na kojima će inozemni i domaći predavači i aktivisti raspravljati o aktualnim društvenim i ekonomskim problemima u svijetu i BiH.

Antifest je prvi put održan u lipnju 2010. godine u Sarajevu i obilježila ga je serija filmova i radionica o temi antifašizma.

Drugi Antifest, održan u lipnju 2011. o temi antikapitalizam, već je imao međunarodni karakter.

Treći Antifest obuhvaća više predavanja i okruglih stolova na kojima će eminentni gosti iz inozemstva i BiH raspravljati o aktualnim socio-ekonomskim problemima u svijetu i BiH.

Profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Leuvenu (Belgija) Peter Vermeersch na današnjem predavanju govorit će o sličnosti političkog stanja u BiH i Belgiji, dok će Jamie Moloney, mladi aktivist, član britanske članice Četvrte internacionale – Socialist Resistance (SR) i Campaign against Climate Change (CaCC) održati predavanje o ekosocijalizmu.

Bit će upriličen okrugli stol o temi “Grčka i dužnička kriza”, a gost predavač je Costas Douzinas, uvaženi profesor prava i direktor Birkbeck Instituta za humanistiku.

Drugi dan Antifesta će biti održana i dva predavanja o europskoj ekonomskoj krizi, o njenim uzrocima i mogućim rješenjima.

Nakon predavanja, sudionici i gosti su pozvani na koncert u sarajevskom klubu Underground, gdje će nastupiti punk bend Lude Krawe iz Srbije.

Trećeg dana Antifesta, 20. svibnja slijedi zanimljiv niz okruglih stolova, rasprava i predavanja.

Jasna Kovo, Anela Hakalović, Ajla Demiragić i Nada Ler Sofronić će govoriti o temi “Kakav nam je feminizam potreban danas u BiH?”.

Direktor Mirovne akademije i mladi sarajevski magistar književnosti, novinar i aktivist Amer Tikveša će govoriti o usporedbi Rose Luxemburg i Majke Tereze u okvirima ideološke disperziranosti izgradnje mira.

Bit će upriličen i okrugli stol koji će voditi istaknuti aktivisti nove hrvatske ljevice: Tihana Pupovac, Igor Štiks, Srećko Horvat i Toni Prgu, a o temi “Perspektive direktne demokrctije u zemljama jugoistočne Europe”.

Predavanje će održati i Özgur Dirim Özkan, asistent na Sveučilištu u Istanbulu o temi “Neoosmanizam kao imperijalsitički tigar od papira na Balkanu”, kao i eminentni filozof i teoretičar Boris Buden o temi “Društvo, nacija, prnjak: Natrag u mračnu budućnost”.

(Fena) bdz