Published On: Pon, lip 10th, 2013

U Sarajevu koncert klape „Hrvoje“ iz Mostara

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, uz pokroviteljstvo Franjevačke provincije Bosne Srebrene, organizira u četvrtak, 13. lipnja koncert poznate mostarske klape Hrvoje. Koncert dalmatinske pjesme počinje u 19.30 sati u Kamernom teatru 55, a ulaz je slobodan.

Klapa Hrvoje osnovana je 1990. godine kao sastavnica Hrvatskog glazbenog pjevačkog društva Hrvoje iz Mostara. Do sada zabilježila preko 950 nastupa u BiH, Hrvatskoj, a nastupala je i u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, SAD-u, Austriji i Crnoj Gori.

Kroz klapu je prošlo i ostavilo svoj trag 20-ak pjevača, a iz početnog sastava, uz voditelja Vitomira Dugandžića, tu su još Mirko Golemac i Anđelko Glibić. U sadašnjem sastavu klape još su Marica Bošnjak, Ivica Rozić, Vanja Gavran, Željko Drljo i Josip Prskalo.

Veliki je broj nagrada i priznanja iza ove klape, ali svakako najveća nagrada je nagrada s 19. Međunarodnog festivala zabavne glazbe Melodije Mostara 2013. Klapa je na ovom festivalu osvojila prvo mjesto, Grand Prix – Zlatno sunce Mostara s lijepom mediteranskom pjesmom Sto godina skupa, za koju je snimila i spot.

Klapa je surađivala i pjevala s Vicom Vukovim, Zoricom Kondžom, Vinko Cocom, Majom Blagdan, Đanijem Stipaničevim, Gibonniem, Martinom Gojčetom …

Izdali su dva albuma. Godine 2001. izdala je album Pjesmo moja hercegovačka s domoljubnim i dalmatinskim a capella pjesmama, te 2011. album Lipe riči s klapskim pjesmama uz instrumentalnu pratnju.

Rad ove mostarske klape potaknuo je osnivanje drugih klapa u Hercegovini, tako da danas u Hercegovini djeluje oko 30 klapa, koje okupljaju jako veliki broj mladih.