Published On: Sri, tra 5th, 2017

U SARAJEVU JOŠ JEDAN SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA Učenik 9. razreda sije strah po školi, a direktorica ništa ne čini: ‘Dijete mi je udarao šakama i razbio mu lobanju!’

Moj sin je osmi razred.Uvijek je bio primjeren učenik i nikada nije ispoljavao destruktivno i neprimjereno ponašanje.Tog 2. ožujka ove godine vraćao se iz škole, kada ga je taj učenik devetog razreda, a koji je bio s još dvojicom drugove presreo na Trgu 6. travnja, priča zabrinuti otac

Nakon niza slučajeva vršnjačkog nasilja u školama u BiH, ao kojima je Avaz.ba pisao, u Sarajevu se dogodilo još jedno. Naime, Haris S. koji ima petero djece, od kojih je troje pohađalo Osnovnu školu “Edhem Mulabdić”, kako kaže, bio je prinuđen ispisati ih, jer je njegovom sinu, koji je osmi razred, učenik devetog razreda ove škole nanio ozljede u predjelu glave usljed kojih mu je naprsnula lubanja, a zadobio je i hematom na mozgu.

primjeren učenik

Razlog zbog kojeg je sina već ispisao, a po završetku školske godine će i kćerke blizankinje, koje pohađaju peti razred, jeste, kako kaže Haris S., Odnos direktorice škole Aide Omersoftić prema čitavom slučaju.

– Moj sin je osmi razred. Uvijek je bio primjeren učenik i nikada nije ispoljavao destruktivno i neprimjereno ponašanje. Tog 2. ožujka ove godine vraćao se iz škole, kada ga je taj učenik devetog razreda, a koji je bio s još dvojicom drugove presreo na Trgu 6. travnja. Pitao ga je: “Zašto si švrljao po staklu na auto mog oca”. Naime, kako je bilo poledilo neko dijete je po poledici na staklu nešto napisalo prstićima. Moj sin je rekao da nije on švrljao i krenuo je ući u samoposlugu. Taj dječak mu se zaletio sleđa i tri puta ga šakom udario u predjelu glave. Potom je moj sin udario glavom iu željezo na vratima samoposluge, te je na trenutak, kako su mi kazali, izgubio i svijest, kazao je Haris S.

Na lice mjesta je, prema njegovim riječima, došla policija, a njegov sin je prevezen u KUM UKCS-a.

odluka-1

– Policija je, jer je moj sin zadobio teške tjelesne ozljede, odmah obavijestila i postupajućeg tužitelja, a izuzet je i snimak videonadzora s samoposluge, te će protiv tog učenika biti podnijeta kaznena prijava. No, iako je moje dijete nakon ovog događaja počelo ispoljavati strah, uznemirenost, povukao se u sebe, zbog čega sam kao roditelj morao uključiti i psihologa, škola, osim što je tom učeniku smanjila vladanje na dovoljno, nije ništa drugo nije poduzela. Pisao sam školi da moje dijete više ne može s tim nasilnikom ići u istu školu, te tražio da ga isključe iz škole, posebno, jer je taj isiti učenik i prije tri godine pretukao jednog učenika, no Vijeće je donijelo odluku samo da mu se smanji vladanje. Čak su mu dopustili i da ide na ekskurziju. O čitavom slučaju sam obavijestio i Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo, kazao nam je ovaj zabrinuti otac.
pokušaj zataškavanja

Kada je, kako kaže, vidio da škola neće ništa poduzeti, sina je odmah ispisao iz te i upisao ga u Osnovnu školu “Safvet-beg Bašagić”.

– Tamo nas je direktorica Lejla Dizdarević veoma lijepo primila i učinila sve da moj sin taj prelazak što lakše podnese. Kćerke bliznakinje ću, također, nakon ove školske godine ispisati i prebaciti ih u Osnovnu školu “Safvet-beg Bašagić”. Ne isključivanjem ovog učenika i pokušavanjem zataškavanja, te dozvolom da ide na ekskurziju ovom su djetetu poručili da može uraditi što god želi. Također, umjesto da ga isključe iz škole i tako daju primjer drugoj djeci da se nitko ne može tako ponašati, oni su mu još dozvolili da ide na ekskurziju. Moje dijete nema šta u takvoj školi raditi, kazao je Haris S.

odluka-premjestaj

Odlučio je ovu priču javno objaviti da bi upozorio sve roditelje što se događa u školama i da paze na svoju djecu. Prema njegovim riječima, otac učenika koji je napao njegovog sina ga je dva puta zvao na telefon, ali nije htio razgovarati s njim. – Da je moje dijete nekog tako udarilo ja bih ga kaznio i sigurno ne bi išao ni na ekskurziju. No, njega je škola amnestirala nedovoljnom kaznom, potom, roditelji mu još dozvoljavaju da ide na ekskurziju. Dakle, opravdavaju njegovo ponašanje i podržavaju ga. Nemam ja šta tu pričati. Ima Sud pa neka sada rješava, ali znam da moja djeca u školu, u kojoj nisu sigurna, neće ići – kazao je Haris S.

( Avaz.ba)