Published On: Thu, Sep 3rd, 2015

U SARAJEVU BIJESNI, U BANJA LUCI SLAVE: OSCE dobio zeleno svjetlo za analizu predmeta ratnih zločina

SARAJEVO – Tužiteljstvo BiH morat će otvoriti svoje spise ratnih zločina predstavnicima OSCE-a, sažetak je odluke koju je danas donijelo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH raspravljajući o zahtjevu OSCE-a za neovisnom analizom spisa.
Odluka je u startu uzburkala duhove te postavila pitanje zbog čega međunarodna zajednica nakon toliko godina želi proviriti u Tužiteljstvo BiH, jeli to dokaz kako stranci ne vjeruju u domaće pravosuđe, ali i krunski dokaz kako BiH u konačnici nije samostalna država s neovisnim institucijama.
Milorad Dodik će ovom odlukom sigurno biti zadovoljan budući će se pokazati kako je njegov zahtjev za referendumom utemeljen u stvarnosti, dok će bošnjačke elite, baš kao danas, upozoravati kako je ovdje riječ o narušavanju državnog suvereniteta, ali ovaj put izvana. VSTV je danas, nakon dvodnevne rasprave zaključilo kako je zahtjev OSCE-a za pristup spisima predmeta ratnih zločina Tužiteljstva BiH radi vršenja neovisne analize u skladu sa Općim okvirnim sporazumom BiH, kao i sa mišljenjem VSTS-a od 14. studenog 2006. godine.
Naime i te je godine ista institucija odlučila kako se OSCE-u odobrava uvid u predmete Suda BiH te da to ima utemeljenje i u Daytonskom sporazumu. Stoga su usvojili zaključak-jednoglasno kako Tužiteljstvo BiH treba postupiti u skladu s ovim mišljenjem, odnosno dopustiti uvid u spise predmeta ratnih zločina piše portal Dnevno.
Navodno će uvid pod pokroviteljstvom OSCE-a i po izboru glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza obaviti sutkinja Joanna Korner. S druge strane iz Tužiteljstva BiH su zahtjev OSCE-a ranije odbili zbog zaštite tajnih podataka, kao i zaštićenih svjedoka u predmetima te je kolegij tužitelja u dopisu tada naglasio kako se pristup spisima ne odobrava, pozivajući se na neovisnost pravosuđa.
Današnja odluka već je uskomešala političke predstavnike bošnjačkog naroda, pa su tako iz SDA i SBiH-a upozorili kako ovo predstavlja kršenje mandata OSCE-a u BiH. Iz SDA se pitaju i zašto se ignorira stav Kolegija Tužiteljstva BiH koji je rekao ne ovoj kontroli za rad neovisnosti pravosuđa. Pojedini, poput predsjednika SBiH-a Amera Jerlagića ističu i kako po Dayonskom mirovnom sporazumu OSCE nema pravo tražiti uvid u spise, a sve to zajedno daje dodatne elemente Miloradu Dodiku da onda potvrđuje kako se stranci miješaju u te procese u BiH.