Published On: Sub, svi 22nd, 2021

MIJENJA SE ZEMLJOVID AMERIKE: Kantoni države Oregon izglasali su svoj “non paper”. Pripojenje državi Idaho!

 

Predloženo premještanje granice prema pokretu “Pomaknite granicu Oregona za veći Idaho”

 

Često u BIH čujemo US ambasadore kako ponavljaju “Granice su nedodirljive” misleći pri tome na vanske granice BIH. No počesto se može čuti ista rečenica i za inicijative o promjeni  granica unutar same hrvatsko bošnjačke Federacije. Ali i granica entiteta.

Doduše bivši US ambasador Patrick Moon svojedobno je pokrenuo inicijativu za promjenu unutarnjih granica “država” tj kantona unutar hrvatskog bošnjačkgo entiteta. Tom prilikom on je doslovce zabranio predlaganje određenih rješenja, recimo preinaku hrvatsko bošnjačkog entiteta u federaciju dva kantona, većinskog hrvatskog i većinskog bošnjačkog.

Jer bi to po njemu pojačalo etničke podjele. Što je prilično čudna logika budući da su najveća žarišta stvaranja nacionalizama u BIH etnički mješoviti kantoni. U etnički dominantnim hrvatskim odnosno bošnjačkim kantonima ne postoje nacionalističke žarišne točke, a pripadnici naroda koji su u tom kantonu manjinski žive normalnije nego pripadnici njihovog naroda u etnički izmješanim kantonima.

S druge strane u SAD-u posve je normalan dijalog o promjeni granica države! Zamislimo onda kako lagano ide promjena granice kantona. Dakle ono što kod nas nazivaju “nedopustivim” u SAD-u je posve normalno.

Naime, nakon dugotrajne političke borbe, 5 kantona US države Oregon izglasalo  je mjere kojima se dužnosnicima američke države Oregon nalaže da poduzmu korake za promjenu granice

 

Nekoliko kantona u Oregonu 18. svibnja izglasalo je sljedeći imperativ za parlament Oregona:  razmatranje mogućnosti pridruživanja državi Idaho , što je dio dugotrajnog pokreta za odvajanje od države kojom već dugo dominiraju političari u Portlandu.

Birači u okruzima Malheur, Sherman, Grant, Baker i Lake odobrili su razne mjere  koje zahtijevaju da županijski dužnosnici poduzmu korake prema državi Oregon kako bi prešli na pomicanje granice Idaha na zapad kako bi uključili ove kantona u sastav Idaha.

Inicijativna skupina Move Oregon’s Border for a Greater Idaho ima za cilj da se istočni kantoni – uglavnom ruralni – pridruže Idahu, jer vjeruju da bi im bilo bolje s konzervativnijim političkim vodstvom Idaha.

“Ovi izbori dokazuju da ruralni Oregon želi izaći iz Oregona”, rekao je vodeći podnositelj predstavke Mike McCarter u izjavi lokalnim medijima 18. svibnja. “Ako Oregon zaista vjeruje u liberalne vrijednosti poput samoodređenja, zakonodavno tijelo neće držati naše kantone zarobljene protiv naše volje. Ako glasujemo i biramo vlade trebali bismo imati mogućnost glasati i pod koju vladuželimo. “

McCarter je prošle godine rekao  da je kandidatura za pridruživanje Idahu više “prosudba o načinu života / vrijednostima” koja razdvaja stanovnike sela i grada.

Okruzi/kantoni Oregon Jefferson i Union već su prošle godine odobrile mjere za političko promicanje  pripojenja Idahu. Podnositelji zahtjeva za pomicanje Oregonske granice  u korist većeg Idaha također žele apsorbirati neke kantone u Sjevernoj Kaliforniji, koje su također uglavnom ruralne.

Guverner Idaha Brad Little, republikanac, rekao je prošle godine za Fox News da neki Oregonci “Idaho gledaju s ljubavlju zbog naše regulatorne atmosfere” i “naših vrijednosti”.

Čini se da će inicijativa nešto duže vremena stajati na stolu, jer bi za nju bilo potrebno formalno glasovanje u zakonodavnom tijelu parlamentu Oregona koje nadziru demokrati.

Ako to prođe, Oregon i Idaho morali bi sklopiti dogovor koji bi potom morao ratificirati američki Kongres. Sam Kongres teško da će osporiti ovu odluku. Sve ovisi o parlamentu Oregona. A tu se sada demokrati kalkuliraju, nosi li im to više ili manje elektorskih glasova na izborima.

Tijekom povijesti Sjedinjenih Država promjena međudržavnih linija bila je rijetka pojava – sve se događalo prije 20. stoljeća.

1792. godine Kentucky je stvoren od teritorija Virginije, Maine je stvoren iz Massachusettsa 1820. godine, a Zapadna Virginia 1863. godine primljena je u Sjedinjene Države kada su se države i županije Unije odvojile od onih iz Konfederacije tijekom građanskog rata.

Birači u Oregonskim okruzima/kantonima Harney i Douglas održat će glasanje o sličnim mjerama na predstojećim izborima.

McCarter je rekao medijima da predstavnice države Idaho. Barbara Ehardt i Judy Boyle, obje republikanke, planiraju u siječnju 2022. iznijeti nacrt zakona o mogućem premještanju granice Idaho-Oregon.

Poskok.info