Published On: Pon, lis 23rd, 2017

U RH SABORU PRIČALO SE SRPSKIM: Pogledajte kako se zastupnica SDSS-a u Hrvatskom saboru kolegama obratila na srpskom jeziku

Manjine u Lijepoj našoj imaju pravo na političku reprezentaciju u svim predstavničkim tijelima. Imaju i pravo na dvojezične oznake u mjestima u kojima živi više od 30 posto njihove manjine. Pravo na promicanje svoje kulture i obrazovanja i promociju svog jezika.

Novinarima portalo direktno.hr zasmetalo je što zastupnica srpske manjine u RH Saboru priča srpski pa su reagirali. No ona je na srpskom jeziku, govorila o lošem položaju hrvatskih umirovljenika. Šteta što su joj novinari u Hrvatskoj mjerili dikciju i što nisu slušali o čemu je govorila.

Prenosimo tekst:

No, službeni jezik naše zemlje je hrvatski i s njim se služi naše najviše zakonodavno tijelo. Za pravo služenja svojim jezikom Hrvati su se borili stoljećima.

Upravo ove godine obilježavamo 50 godišnjicu objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, proglasa kojeg su 1967. godine objavili hrvatski jezikoslovci, nezadovoljni objavljenim rječnicima i pravopisima u kojima se jezik, u skladu s Novosadskim dogovorom, nazivao hrvatskosrpskim.

No, upravo na obljetnicu te borbe zastupnica iz redova srpske manjine Dragana Jeckov u obraćanju svog Kluba zastupnika kolegama u Hrvatskom saboru obratila se na srpskom jeziku.

Pogledajte:

direktno.hr

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x