Published On: Ned, kol 5th, 2012

U RH dobila azil: Turska aktivistkinja nakon dva mjeseca puštena iz zatvora

Basak Sahin Duman dobila je azil u Hrvatskoj. Ekskluzivno za Novu TV nakon izlaska iz pritvora ispričala je svoju priču.

‘Ovo je prvi put da vidim ulice Zagreba, zato što sam u zatvor dovedena izravno iz zračne luke. Sad se dobro osjećam’, rekla je Basak po izlasku iz Remetinca gdje je provela dva mjeseca.

‘Bilo je to lijepo iskustvo, prilika za upoznavanje hrvatske kroz zatvor’, dodala je kroz smijeh. Njezin prijatelj Luka Vukobratović rekao je kako je svima drago da je sve dobro završilo, a odvjetnik Tihomir Mišić naglasio je da je utvrđeno da se radi ovdje isključivo o jednom političkom progonu, a nikakvom terorističkom činu od strane gospođe Basak.

Basak je 2004. uhićena u Ankari na prosvjedima protiv izmjena antiterorističkih zakona. 2010. je osuđena na 6 godina zbog terorizma. U vrijeme donošenja presude već je živjela u Njemačkoj, a u lipnju je krenula u Hrvatsku, trebala se u Zagrebu vidjeti s Nikolom, kolegom aktivistom.

Čim je sletjela u zagrebačku zračnu luku uhićena je na temelju međunarodne tjeralice koju je za njom raspisala Turska. Prijatelji su odmah počeli upozoravati javnost da Hrvatska ne smije izručiti Basak.

Pritisak je popustio

‘Bilo je jako puno prosvjeda u Hrvatskoj i u Osijeku i U Zagrebu i jako puno akcija organizirali smo koncert solidarnosti i po cijeloj Europi je bilo jako’, puno prosvjeda i u Beogradu i u Ankari i u Švedskoj’, ispričao je NIkola.

Reporterka Provjerenog Ana Blažević istražila je slučaj Basak početkom srpnja. Preispitala je poteze institucija i razgovarala s obitelji, prijateljima i aktivistima. Njezin prilog je pokrenuo brojne reakcije. Pritisak je uspio, odobren joj je azil u Hrvatskoj. Bašak je sada neizmjerno zahvalna svima koji je nisu zaboravili i najavljuje nastavak borbe.

‘Ovo nije jedini slučaj da se prosvjednik protiv vlasti na ovaj način osudi kao terorist. Puno je ovakvih slučajeva, čak 8000 političkih zatvorenika’, rekla je Basak.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare