Published On: Ned, ožu 21st, 2021

U Republici Srpskoj se zatvaraju škole, kafići, tržni centri, frizerski saloni… – Hrvatski Medijski Servis

Rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, frizerskimi salonima, bazenima, velnes centrima, skijalištima i trgovačkim centrima bit će zabranjen na sedam dana, rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske nakon sjednice križnog stožera. Također, sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj bit će zatvorene na sedam dana, izvještavaju “Nezavisne novine”.

Gašić je dodala da se zabranjuje i rad ustanovama kulture i priređivačima igara na sreću, osim on line priređivačima.

Što se tiče trgovačkih centara, Gašić je pojasnila da je riječ o trgovačkim centrima u kojima ima više trgovina.

“Cilj je da se smanji koncentracija i zadržavanje ljudi na jednom mjestu”, naglasila je Gašić i još jednom pozvala građane da poštuju mjere suzbijanja virusa korona.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da će takođe sve osnovne i srednje škole na području Republike Srpske biti zatvorene na sedam dana.

Ona je pojasnila da će se u ovom razdoblju preći na on line nastavu.

Milovan Krčo, v.d. direktora Inspektorata Republike Srpske, kazao je da su za dva dana izvršene 1.043 kontrole te je ustanovljeno 68 slučajeva kršenja epidemioloških mjera.

“U istom razdoblju su izdani nalozi u visini od 99.000 KM. Tamo gdje je bilo drastično kršenje epidemioloških mjera stekli su se zakonski uvjeti da se te radnje privremeno zatvore, i to se dogodilo u 10 slučajeva”, naveo je Krčo.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, naglasio je da je povećan broj pozitivnih osoba, ali i broj hospitaliziranih.

“Jedini način sprečvanja širenja virusa korona jeste uvođenje ovakvih restriktivnijih mjera kako bi se smanjio kontakt među osobama. Znamo da ove mjere nisu popularne, ali ne postoji efikasniji način da se zaraza smanji”, kazao je Zeljković./HMS/