Published On: Sat, Mar 28th, 2020

U Republici Srpskoj proglašeno izvanredno stanje

Narodna skupština Republike Srpske proglasila je danas izvanredno stanje u Republici Srpskoj zbog situacije izazvane virusom korona.

Skupština je, na posebnoj sjednici održanoj u Banskom dvoru u Banjaluci, usvojila Odluku o proglašenju izvanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj uslijed korona virusa.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske, priopćeno je iz Parlamenta Srpske, prenosi RTRS.

Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII na članak 70. stavak 3. Ustava Republike Srpske, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu s Ustavom i zakonom,proglašava izvanredno stanje za RS ili dio RS u slučaju ugrožavanja sigurnosti, uslijed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcioniranja ustavnih tijel RS.

Također, u članku 38. Zakona o Vladi Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske, broj 118/08), propisano je da Narodna skupština Republike Srpske na prijedlog Vlade Republike Srpske proglašava izvanredno stanje kada je na teritoriji Republike ili dijelu Republike ugrožena sigurnost uslijed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcioniranja ustavnih tijela RS, kao i da sama predlaže akte za poduzimanje mjera u takvim okolnostima.

Sjednici su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministri u Vladi Republike Srpske.

Na početku zasjedanja Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika odlučila da sjednica bude zatvorena za javnost.