Published On: Ned, ožu 7th, 2021

U Republici Srpskoj ipak neće biti zabranjena gradnja hidroelektrana?

Iako je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeka, do zabrane gradnje hidroelektrana ipak neće doći. U Ministarstvu energetike Republike Srpske kažu da se radi novi Zakon o obnovljivim izvorima energije kojim će zbog strožih ekoloških uvjeti biti otežana, ali ne i zabranjena gradnja mini hidrocentrala.

Ekolozi gradnju hidrocentrala zovu balkanskom zlatnom groznicom, koja predstavlja unosan posao samo za investitore. U Kotor Varoši, nadomak Banja Luke, gradi se jedna u nizu hidrocentrala.

Mještani su ogorčeni što je dozvoljena gradnja minihidrocentrale u naseljenom mjestu, u blizini koje je i kamenolom. Domaćin Vinko Gavrić se žali da su mu popucali zidovi i pločice u kući.

„Ja sam protiv gradnje. Znači da mi je oštetila sve objekte, zgradu, kuću, kupatilo sve što sam stekao krvavo, sve mi je skoro uništeno. Rijeka, riba sve živ je uništeno. Prije bilo fino, ljudi lovili ribe, kupali se, a sada ništa“, govori Vinko Gavrić, mještanin Kotor Varoši.

Od 2006. godine do danas Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske izdalo je više od 100 koncesijskih ugovora. Pomoćnik resornog ministra kaže da su, u skladu s Deklaracijom o zaštiti rijeka, počeli s analizom i poništavanjem nekih koncesjskih ugovora.

„Zabrana malih hidrocentrala nije preporuka energetske zajednice, već je preporuka pooštravanje uvjeta ekologije. Imamo 40 izgrađenih malih hidroelektrana, 20 u fazi izgradnje i 20 mini hidroelektrana do 250 kilovata koje predstavljaju najveći problem za ekologiju“, Objašnjava MILAN BAŠTINAC, pomoćnik ministra za energetiku RS-a.

U Centru za zaštitu životne sredine traže da u novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije budu ukinuti podsticaji za mini hidroelektrane. Svakako im se, kako kažu u Centru, proizvedena električna energija otkupljuje po višoj cijeni.

Jelena Ivanić, Centar za životnu sredinu Banja Luka objašnjava: “Smatramo da je potrebno da se da prostor građanskoj energiji kako bi građani mogli postali proizvođači i potrošači električne energije. To je neki realni sljedeći korak da se građani podstiču da proizvode energiju, a ne velike kompanije“.

Apsurd je da se daju subvencije za gradnju mini hidrocentrala, koje građani plaćaju kroz račune za električnu energiju. Prisiljeni su da financiraju uništavanje životne sredine, flore, faune i klime zarad koristi nekolicine pojedinaca, prenosi BHRT.