Published On: Sri, stu 24th, 2021

U reakciji civilnog društva na presudu Fatmiru Alispahiću zaziva se uskraćivanje slobode govora i mišljenja te se osuđuje odluka suda…

Iz ove inicijative nisu pojasnili kako neka osoba može iskazati skepsu, nezadovoljstvo, strah, kritiku  prema nekoj društvenoj skupini, a da to oni ne označe kao govor mržnje. Podsjećamo da Bakir Izetbegović nikada nije optužen za govor mržnje prema Srbima kao i do da koalicija iz ove priče taj slučaj nikada nije niti otvorila.

Činjenica da u BiH nije precizno definirano krivično djelo govora mržnje ne znači da bh. pravosuđe ne treba primjenjivati međunarodne standarde i praksu u sankcioniranju govora mržnje i pozivanje na nasilje prema ljudima u pokretu .

Fatmir Alispahić, urednik i vlasnik portala Antimigrant.ba, oslobođen je prvostupanjskom presudom pred Sudom Bosne i Hercegovine po optužnici za širenje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje iskazuje veliko razočarenje i zabrinutost oslobađajućom presudom u korist Fatmira Alispahića, kojom je najviša pravosudna institucija u državi pokazala nedopustivu toleranciju prema širenju govora mržnje, njegovom neprepoznavanju i nekažnjivosti.

Koalicija također iskazuje javno neslaganje sa Sudom BiH zbog ograničenog i selektivnog tumačenja člana 145 a Krivičnog zakona BiH, koji je Sud primijenio isključivo na konstitutivne narode u BiH, ignorirajući činjenicu da u BiH žive i osobe koje ne pripadaju konstitutivnim narodima, ali ignorirajući i stav 2 člana 145 a koji jasno kaže: ”Tko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja krivično djelo iz stava (1) ovog člana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine“.

U svom obrazloženju Sud BiH, između ostalog, navodi da Tužiteljstvo nije dokazalo da je Alispahić počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

”Sud je utvrdio da su izjave direktno upućene migrantima, te da su konstitutivni narodi BiH samo dovedeni u vezu s izjavama, da su izjave u okvirima političkog, publicističkog slobodnog narativa, zaštićenog slobodom govora u BiH. Analiza dokaznog materijala pokazala je da izjave upućene ‘migrantima’ nisu upućivale niti na jedan narod, rasu, vjeru i drugu specifičnu grupu“, navodi se u presudi.

Donošenjem oslobađajuće presude u ovom slučaju i selektivno tumačeći član 145.a KZ BiH, Sud BiH je osobe u pokretu dehumanizirao, zanemarivši potpuno njihovu nacionalnost, vjeru i rasu u kontekstu tumačenja i razumijevanja posljedica govora mržnje na ovu ugroženu grupu, te promatrajući ih kao osobe koje nemaju svoje specifičnosti, koje nemaju prava i ne uživaju zakonsku zaštitu. Govor mržnje na online mediju Antimigrant.ba upućen osobama u pokretu ima svoj osnova upravo u tome što osobe u pokretu ne pripadaju konstitutivnim narodima u BiH već drugim narodima, drugoj rasi i drugim etnicitetima, što je i bila osnova (kontekst) generiranja netrpeljivosti i iskazivanja i poticanja mržnje prema njima.

Kroz ovu presudu Suda BiH stvara se javna predodžba da je sloboda govora apsolutno pravo, a zanemaruje se činjenica da je članom 10, stav 2, Europske konvencije o ljudskim pravima, sloboda govora podliježe legitimnim ograničenjima kako bi se u konkretnim slučajevima spriječilo kršenje temeljnih ljudskih prava, dostojanstva, sigurnosti određenih društvenih grupa i omogućila njihova zaštita radi njihovih pojedinačnih karakteristika ili zajedničkog/grupnog identiteta. Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje napominje da govor mržnje na bilo kojoj osnovi, (u ovom slučaju rasnoj, etničkoj, vjerskoj i po zemlji porijekla) potiče i inspirira na počinjenje težih krivičnih djela s potencijalno mogućim teškim posljedicama po one kojima je upućen.

Nažalost, Sud BiH nije uzeo u razmatranje ni to što samo ime medija ANTIMIGRANT upućuje sasvim jasno na to da mu je osnovna misija izazvati mržnju prema ljudima u pokretu kod šire javnosti u BiH. Poticanje na mržnju Alispahić je dodatno “pojačao” nizom tekstova i objava na ovom portalu, koje Sud BiH nije s dužnom pažnjom proučio i prihvatio kao kredibilne dokaze o sadržaju i namjeri mrzilačkih poruka.

Podsjećamo javnost i Sud BiH da su postojanje mrzilačkih poruka u autorskim tekstovima na portalu Antimigrant prethodno dokazale profesionalne medijske organizacije poput Vijeća za štampu i online medije u BiH. Žalosna je i pravno neodrživa praksa da eksplicitne mrzilačke poruke prema ljudima u pokretu nisu bile dovoljno ozbiljno shvaćene, budući da su “samo dovedene u vezu” s konstitutivnim narodima, kao da tri konstitutivna naroda na teritoriji BiH imaju ekskluzivno pravo na zaštitu u slučajevima kada su objekt mržnje.

Ovakva prvostupanjska presuda Suda BiH, pokazala je također i hitnost izmjena krivičnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koje bi obuhvatilo prepoznavanje i sankcioniranje govora mržnje i zločina iz mržnje prema svim ranjivim grupama u našem društvu, ali i na neophodnu edukaciju sudaca i tužitelja da prepoznaju i adekvatno sankcionira govor mržnje u skladu sa standardima Vijeća Europe. Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje osuđuje svaki govor mržnje usmjeren prema ljudima u pokretu i drugim ranjivim grupama u BiH te poziva medije da se drže profesionalnih standarda prilikom izvještavanja o ljudima u pokretu i drugim ranjivim grupama.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje oformljena je početkom 2013. radi zagovaranja za poboljšanje zakonodavnog okvira, čija je svrha suzbijanje i sankcioniranje slučajeva govora i zločina iz mržnje. Koalicija se, pored adekvatne regulacije, zalaže i za implementaciju već postojećih zakona kojima su ova pitanja djelomično ili u potpunosti regulirana (krivični zakoni Brčko Distrikta, FBiH i RS, Zakon o zabrani diskriminacije BiH), te aktivno radi na podizanju svijesti javnosti o tome šta je zločin i govor iz mržnje, o njihovim ozbiljnim i štetnim posljedicama po bh. društvo.

Koalicija okuplja trinaest nevladinih organizacija koje su već godinama aktivne u promicanju i zaštiti ljudskih prava: Asocijacija za demokratske inicijative (Sarajevo), Centar za mlade KVART (Prijedor), Civil Rights Defenders (Ured Sarajevo), Fondacija CURE (Sarajevo), Fondacija Mediacentar Sarajevo (Sarajevo), Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine (Sarajevo), Otaharin (Bijeljina), Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA) iz Sarajeva, Sarajevski otvoreni centar (Sarajevo), Udruženje BH novinari (Sarajevo), Tuzlanski otvoreni centar (Tuzla), Udruženje Mreža za izgradnju mira i Vijeće za štampu i online medije u BiH (Sarajevo).

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
6 dana prije

Allahu dragi 🙁 , koliko NGO-ova imaju Bošnjaci 🙁 – treba sve te nekruhoviće nahraniti …

Valentin
Valentin
Odgovori   dr Haso, buregdžija
6 dana prije

Mnogo, toliko mnogo da ne možeš ni povjerovati. Nvo sektor im odavno cvjeta i šemi se na pristupne eu fondove, državne proračune. Odmah iza te “razvojne grane gospdarstva”, rame pod rame ide- izmišljanje i ozakonjenje državnih agencija, direkcija, zavoda etc. Naravno, manji broj ih je potreban, ali uvjerljiva većina izmišljanja ima samo jedan cilj “našemi se na jasle” i kusaj šušanj.

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Odgovori   Valentin
6 dana prije

Znam, isto tako Zapadni ć-a-f-i-r-i su radili i u bratskom Afganistanu 🙁 – ali, kod NGO-va ti važi pravilo: “Drži vodu dok majstori odu… 🙁 “

Chara
Chara
Odgovori   dr Haso, buregdžija
6 dana prije

Sve je to onaj peško veleposlanik organizirao i platio. I onaj drugi. Onaj ćelo klempavih ušiju što govori bosanski, ne?

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Odgovori   Chara
6 dana prije

U Sarajevu postoji oko 700 nevladinih organizacija i Bošnje su po tom pitanju apsolutni rekorderi u Svijetu 😎 ! Pojednostavljeno rečeno, i svaki sarajevski vehabija koji iole drži do sebe ima svoju vlastitu NVO 😎 !!!

MujoNeLaže-on je TAKAV!
MujoNeLaže-on je TAKAV!
Odgovori   Chara
6 dana prije

ćelo klempavih ušiju što govori bosanski . . . je li to onaj “roker” s razbojničkom facom i srpski zet ?

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Odgovori   MujoNeLaže-on je TAKAV!
6 dana prije

bošnjački a ne “bosanski”…

Chara
Chara
6 dana prije

Jeli izdefinisana šprdnja s mržnjom?

MujoNeLaže-on je TAKAV!
MujoNeLaže-on je TAKAV!
6 dana prije

toliko nabrajanje parazita umjesto samo da se kaže gad-Š O R O Š!
Asocijacija za demokratske inicijative (Sarajevo), Centar za mlade KVART (Prijedor), Civil Rights Defenders (Ured Sarajevo), Fondacija CURE (Sarajevo), Fondacija Mediacentar Sarajevo (Sarajevo), Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine (Sarajevo), Otaharin (Bijeljina), Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA) iz Sarajeva, Sarajevski otvoreni centar (Sarajevo), Udruženje BH novinari (Sarajevo), Tuzlanski otvoreni centar (Tuzla), Udruženje Mreža za izgradnju mira i Vijeće za štampu i online medije u BiH (Sarajevo).

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Odgovori   MujoNeLaže-on je TAKAV!
6 dana prije

Da li si znao da je S-o-r-o-š svoju karijeru počeo tako što je prve novce za svoje nevladine gradžanske organizacije po Europi dobio od – ni manje ni više – od tadašnjeg kralja Saudijske Arabije! “Silent islamisation”, mislim da se to tada tako zvalo ali to je bilo jako davno i tada sam se više bavio klikerima i štipkanjem curica iz obližnjeg parkića nego politikom 🙁 …

MujoNeLaže-on je TAKAV!
MujoNeLaže-on je TAKAV!
6 dana prije

znaju napredni mladi da se u kalifatu samo kadijski sud priznaje, a ne tamo neki srbin sudija.

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Odgovori   MujoNeLaže-on je TAKAV!
6 dana prije

Po časnom Šerijatu ć-a-f-i-r-i (nemuslimani) ne smiju biti kadije (sudije) , vojnici, policajci niti smiju posjedovati oružje ili biti na vlasti…