Published On: Thu, Mar 23rd, 2017

U racijama uhićeno sedmero ljudi. Video otkriva: Napadač jurio po Westminsterskom mostu, jedna žena spasila se skokom u Temzu

Britanska policija uhitila je sedam osoba u istrazi napada u kojem je jučer ipak poginulo četvero ljudi, a ne petero kao što je javljeno tijekom noći, te vjeruje kako zna identitet napadača, rekao je danas čelnik protuterorističke policije Mark Rowley prenosi Večernji list.

Rowley je rekao da je sedam osoba uhićeno nakon što je pretraženo šest adresa i u Londonu i u Birminghamu nakon napada u blizini parlamenta u kojem je poginulo četvero ljudi, a 29 je ranjeno.

“Pretražili smo šest adresa i uhitili sedam osoba. Istrage u Birminghamu i drugim dijelovima zemlje se nastavljaju”, kazao je Mark Rowley novinarima ispred sjedišta londonske policije. Dodao je da je bilo četvero mrtvih uključivo napadača a da je 29 ljudi u bolnici, od kojih je sedam u kritičnom stanju. Policija je u noći na četvrtak kazala da je bilo petero mrtvih u napadu.

Rowley je kazao također kako policija vjeruje da je napadač djelovao sam, da je bio inspiriran “međunarodnim terorizmom”, te dodaje da policija u ovom trenutku nema specifičnih informacija o mogućim daljnjim prijetnjama za javnost. Rekao je da su žrtve napada policajac pred parlamentom, jedna žena u srednjim 40-tim godinama i muškarac u pedesetim. Četvrti poginuli je napadač a policija vjeruje da zna njegov identitet ali ga nije otkrila.

BBC je javio da je napadač navodno unajmio vozilo u Birminghamu. U međuvremenu se pojavila i snimka divljanja napadača na Westminsterskom mostu na kojoj se vidi kako auto juri po mostu, a jedna žena se spašava skokom u Temzu:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=28&v=9cyXXjKPb1w

Žena koja je skočila u Temzu spašena je te je hospitalizirana s teškim ozljedama.

Londončani su u četvrtak ujutro upozoreni da pri odlasku na posao izbjegavaju područje Westminstera jer bi neke ulice još uvijek mogle biti zatvorene.

Četrdesetak osoba ozlijeđeno je kada se bradati muškarac u crnom u srijedu poslijepodne zaletio automobilom u mnoštvo na Westminsterskom mostu, preko puta Big Bena, a zatim nožem ubio policajca pokušavajući ući u parlament.

Među ozlijeđenima su troje francuskih učenika koji su bili na školskom izletu, dvoje Rumunja, petero Južnokorejaca i Portugalac, objavile su novinske agencije i vlade zemalja čiji su državljani stradali u napadu.

Premijerka Theresa May, koja je rekla da je napad djelo “izopačenog” uma, istaknula je nakon krizne sjednice vlade da “nas sile zla neće podijeliti”.

Ovo je najteži napad u Velikoj Britaniji nakon bombaškog napada 7. srpnja 2005., za koji su odgovornost preuzeli simpatizeri Al-Qa’ide, u kojima je u londonskom gradskom prijevozu poginulo 56 ljudi.

“Londončani neće dopustiti da ih terorizam uplaši”, poručio je londonski gradonačelnik Sadiq Khan.