Published On: Sub, ruj 4th, 2021
#3rd | By Desk

U prvih pola godine Elektroprivreda HZ HB ostvarila dobit od gotovo 20 milijuna KM

JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar posluje jako uspješno. Prije svega, svim kupcima osiguravamo dovoljne količine električne energije. U prvom polugodištu tekuće godine ostvarili smo dobit veću od 19,5 milijuna KM, a prošlu godinu završili smo također s pozitivnim poslovnim rezultatom. Također mogu istaknuti da sve obveze prema povjeriteljima (dobavljačima, državi, radnicima i dr.) izvršavamo uredno i navrijeme, poduzeće je likvidno i svakodnevna likvidnost ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje, izjavila je rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija EP HZ HB Marija Buntić.

Buntić je u intervju Večernjem listu komentirala i negativno mišljenje Ureda za reviziju institucija FBiH kao neutemeljeno i pristrano. Upitana je i kako komentira “rastrošnost” kad je u pitanju nabava vozila i trošak od 8,6 milijuna KM za topli obrok?

– Kao što sam već rekla, mišljenje Ureda za reviziju na naša financijska izvješća za 2020. godinu neutemeljeno je i pristrano, što je i potvrdio neovisni revizorski konzorcij. Kad je u pitanju naknada za topli obrok naših zaposlenika, ona se isplaćuje sukladno zakonu i granskom kolektivnom ugovoru elektroprivredne djelatnosti u Federaciji BiH, dakle trošak za topli obrok zaposlenika sukladan je zakonu, granskom kolektivnom ugovoru i planu poslovanja Društva. Što se tiče nabave vozila, mogu reći da je svaka nabava planirana u planu nabava, koji je sastavni dio plana poslovanja, koji sukladno zakonu usvaja Skupština (vlasnik) poduzeća. Naš rad organiziran je kroz sedam organizacijskih dijelova, na distributivno–opskrbnom području u 35 općina i gradova u FBiH, a energiju proizvodimo u sedam hidroelektrana i jednoj vjetroelektrani. Sve nabave za svakodnevno obavljanje poslova planiraju se sukladno potrebama i po predviđenim zakonskim procedurama provode, kazala je Buntić.

Objasnila je i zbog čega se EP HZ HB kreditno zadužila u iznosu od 65 milijuna KM

Poznato vam je da smo mi do sredine 2019. godine bili opskrbljivač električnom energijom Aluminija d.d. Mostar, sukladno odluci Skupštine Društva. Kako nismo imali dovoljnu količinu energije iz vlastite proizvodnje, istu smo nabavljali na tržištu. S obzirom na to da Aluminij d.d. Mostar nama nije izmirio svoje obveze, zadužili smo se kod komercijalne banke i tim sredstvima platili energiju kupljenu za Aluminij d.d. Mostar kako ne bismo doveli u pitanje tekuću likvidnost našeg poduzeća, pojasnila je Buntić.

Govorila je i o razvojnim planovima poduzeća

U tijeku je realizacija projekta VE Poklečani, na području općine Posušje. Na osnovi potpisanog ugovora o koncesiji, izgradit ćemo vjetroelektranu s 20 turbina, snage 6,6 MW, ukupne instalirane snage 132 MW, s mogućom prosječnom proizvodnjom 436.960 MWh.

Ukupni investicijski troškovi su utvrđeni u iznosu od 260,315.263,58 KM. Eksploatacijsko razdoblje počinje s puštanjem pogona u rad, čija se isplativost promatrala u razdoblju od 20 godina životnog vijeka pogona.

Financijska opravdanost je provedena na osnovi utvrđene financijske konstrukcije financiranja u iznosu od 100% kreditnih sredstava.

Ukupna neto dobit, nakon puštanja pogona u rad, iznosi 402,500.702,62 KM, odnosno u prosjeku 20,125.035,13 KM/god.

Promatrano s aspekta investitora, prihodi ostvareni prodajom električne energije iz pogona VE Poklečani pokrivaju operativne troškove i troškove otplate kreditnih sredstava. Uložena sredstva investitora, pri primijenjenoj diskontnoj stopi 3,25% vratila bi se u osmoj godini eksploatacije.

Promatrano sa šireg društvenog aspekta, VE Poklečani ostvaruje višestruke društvene koristi, kako na lokalnoj tako i na državnoj razini. Ove koristi se prikazuju kroz izravne i neizravne koristi za društvenu zajednicu Zapadnohercegovačke županije. Plaćanjem odgovarajućih doprinosa, poreza i naknada u tijeku kompletnog vijeka trajanja vrši se izravno povećanje prihoda za lokalnu razinu i razinu Federacije BiH, rekla je.

Upitana je li točno da Elektroprivreda HZ HB planira izgraditi sunčanu fotonaponsku elektranu, Buntić je kazala:

Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d. d. Mostar, uz ostale razvojne projekte u okviru projektiranja i izgradnje proizvodnih kapaciteta isključivo iz obnovljivih izvora energije, planira kroz određenu faznost izgraditi sunčanu fotonaponsku elektranu EP HZ HB 1 na području gospodarsko-proizvodne zone Dubrava 2, Hodovo, općina Stolac, koja bi u konačnici imala snagu 150 MW, a u prvoj fazi izgradnje 100 MW. Prijedlog izgradnje navedene sunčane fotonaponske elektrane nalazi se u prostornom planu općine Stolac za razdoblje od 2013. do 2023. godine, prednacrt plana od travnja 2015. godine, te u dokumentu Izmjene i dopune prostornog plana općine Stolac za razdoblje od 2013. do 2023. godine, prednacrt od veljače 2021., gdje je naznačeno da će prostornim planom u novim gospodarsko-proizvodnim zonama buduće sunčane fotonaponske elektrane zahtijevati izgradnju novih transformatorskih postrojenja unutar predviđenih zona s pripadajućim kabelskim vodovima, kao i dalekovodima kojima će se nove trafostanice priključiti na postojeći prijenosni elektroenergetski sustav. Za potrebe povezivanja FNE EP HZ HB 1 s prijenosnom mrežom (DV 220 kV Mostar 3 – Trebinje 2) bit će izgrađeno novo transformatorsko postrojenje TS x/220 kV koje će biti locirano u sjeverozapadnom predjelu zone Dubrava 2 kako bi ista bila što bliža spomenutom visokonaponskom vodu. U našim razvojnim planovima također je i VE Velika Vlajna na brdu Bile sjeverozapadno od Mostara, VE Planinca na brdu Planinica, također područje grada Mostara, te VE Borova glava na području Livna./HMS/

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Blanka
Blanka
1 godina prije

Mashala.
Kol’ko je uplatila za “TV 1KM”?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

To vam je sve što imate za reć?A svakoj ste tikvi čepina?Ništa u izvještaju niste primjetili?

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Sta bih trebala primijetiti?

Financijska revizija obavljena Jedni tvrde revizori tvrde nije OK, privatna revizorska kuca tvrdi OK. I sta jos?

U ostalom, predlazem ti da mi pokazes bar jedan nalaz privatnih revizora koji su drustvima koja je zakonska obveza izrada revizije vanjskog revizora da su dali negativno misljenje. Takvo ne postoji jer se vode nacelom vezi konja gdje ti aga kaze Zanimljivo da svi k’o vrag kriz izbjegavaju jednu privatnu revizlrsku kucu, svi osim financijskih institucija. Zato sto znaju da njih kupit ne mogu.

Jel to trebalo primijetiti?

Glasač
Glasač
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

“Sta bih trebala primijetiti?”

Pa recimo što je meni prvo na pamet palo čitajući naslov jeste trenutni dug Rudnika/u vl J.P..EP BiH/ od preko miljarde KM i pored toga što je Vlada FBIH do sada sanirala već jednu miljardu ali to je za tebe sića u odnosu na Čovićevu 1 KM koja je puno veča od Bakirove dvije miljarde.

Bollero
Bollero
Šta ti kažeš na ovo?  Glasač
1 godina prije

Točno. U njenim komentarima nikada nećeš vidjeti kritike za JP EPBiH, Vlada FBiH ili sda-jovaca. Njen početak i kraj je kritika hdz-jovaca i kako ona veli “vođe”. Njen komentar svakako stoji- zar EP HB ne može da sufinancira RTV HB, umjesto traženja od građana 1KM. Zar Eronet ne može da sufinancira istu tu tv kuću, umjesto da svake godine sufinancira Rayvos film festival. Selektivno promatranje stvari je navijačko, nije dobro. Lp Tebi.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bollero
1 godina prije

G.l.u.p.o.s.t.i pišeš.Kako bi ti to pravno izveo i dali bi Vlada Federacije ko vlasnik dopustila?

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Glasač
1 godina prije

To pitaj Covica sto je financirao rudnike putem EP. Nemoj mene.

Glasč
Glasč
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Nije financirao Rudnike nego upravo j.p.EP BiH da bi ti imala el.energije,
Kako misliš da bi ta EP proizvodila da rudnici ne rade?
Al nema veze slobodno ti komuniciraj sa prisutnim vehabijama koji ti prijete raznim bolesnim pijetnjama i tepaj im da su isti klerofašisti kao i ovdje prisutni stalni komentatori.
Evo ja ću ti zahvaliti u svoje ime na tim uvredama.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Glasč
1 godina prije

Elem, ispada da je drug Covic financirao nekog da bi “ja imala el. energije”. Mashala merhametluka.

Sto onda taj isti EPHZHB nije tako merhametli prema svojim potrosacima, da ne kazem Hrvatima jer im za neplaceni racun odm’a “izvuku zicu iz sata” dok ne plate i naplate ponovo ukljucenje ??

Re tvoga komentara o mojoj komunikaciji sa vehabijama – cek malo, ti meni spocitavas suprostvatiti se budaletinama na izrecenim stavovima ?? Zelis da odsutim da bi netko “tupim nozem” rjesavao pravice ?? hellouu, si ti zdrav ?

Prvo nikome ne tepam, samo napisem istinu. To tvoje “stalni komentatori” pije vode malo sutra. Radije bih rekla “dopusteni komentatori” bar u doba Disqus-a, i znas jako dobro da su “stalni komentatori” mogli biti samo oni koji su puhali u isti rog partijske homogenizacije. Jel bilo grdnih riječi ? je. Ako mislis da nije, ponovno pogledaj sve komentare clanaka gdje god s spominjao drug sarajevski superhik, babin mali i ostala plejada onih koji nisu birali Hrvati.

To sto me “caste” veshabije na isti nacin me castio i vlasnik portala osobno. Kakva je razlika medju njima u tom slucaju ? meni nikakva – nevaspitani gadovi koji ne podnose kritiku i misljenje drugacije od svog tupavog razmisljanja.

The end.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

Mogla si npr. primjetit da su morali dizat kredit da bi vratili dug od Aluminiskog i da uspješno,sa dobiti,posluju i bez tog “kupca”.Mogla si primjetit da ulažu u obnovljive izvore energije i time potiču privredu.Mogla si primjetit da su likvidni i izvršavaju obaveze itd.Mogla si primjetit da se vlasnici slažu sa nabavkama i da su iste odobrili.A tebi smeta samo THB

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Ne, meni tu ne smeta nista. Gdje si procitao da meni nesto smeta?

Uzput
Uzput
1 godina prije

Pa kaže:
Investicija 260 mio, godišnja dobit 20 mio a povrat investicije u 8. godini.
Am I glup or nepismen?!