U prošloj godini bez posla ostalo 90.000 osoba!

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, od 1. siječnja do 30. studenog 2012. godine bez posla je ostalo skoro 90.000 bh. građana!
Prema pisanju sarajevskog Avaza, u Federaciji je za 11 mjeseci prošle godine bez posla ostalo 52.666, u Republici Srpskoj 34.504, a u Distriktu Brčko 27 osoba.
Boris Pupić, glasnogovornik ove agencije, istakao je da najveći problem predstavlja Zakon o posredovanju u zapošljavanju FBiH, koji ne obvezuje poslodavca da, kada raspiše natječaj , istu informaciju proslijedi i službama za zapošljavanje.
“U RS je drugačija situacija, pa svaki poslodavac mora obavijestiti i zavode ukoliko traži radnu snagu. Iz tog razloga zavodi za zapošljavanje u FBiH tražili su da se promijeni ovaj zakon, međutim, udruženja poslodavaca kategorički su to odbila, tvrdeći da bi na taj način zavodi nametali ljude kompanijama, što nije istina”, naglasio je Pupić te dodao da uposlenici zavoda režu oglase iz dnevnog tiska i stavljaju ih na oglasne ploče, jer se na taj način najviše nezaposlenih koji nisu visokokvalificirani najlakše informira.
Pupić je još podvukao da se na portale koji nude zapošljavanja najčešće javljaju mladi, jer oni najviše i koriste tehnologiju. A što je s informatički nepismenim građanima?
– Firme i službe za zapošljavanje ranije su koordinirale i na lakši se način dolazilo do posla. Sada toga više nema – dodao je Pupić.