U proboju migranata turske specijalne snage napale su grčke graničare suzavcem

Grčke vlasti su jučer distribuirale video iz kojeg proizlazi da su specijalne snage turske policije pucale na grčke graničare sa patronama suzavaca kako bi podržali ilegalne migrante pri proboju granice na kontrolnom punktu Kastanyes, javlja Reuters.

Atena, koju podržava Europska unija, optužuje Ankaru da namjerno usmjerava izbjegličke tokove prema Grčkoj, nakon što je 27. veljače u sirijskoj provinciji Idlib u zračnom udaru „sirijskog“ zrakoplovstva poginulo 36 turskih vojnika. Prošli je tjedan Turska rekla da se više neće držati sporazuma s EU iz 2016. o zadržavanu migranata na svom teritoriju u zamjenu za financijsku pomoć Bruxellesa.

Video prikazuje turske specijalne snage iza štitova, postrojene u kordonu i koji ispaljuju suzavac u smjeru grčkog teritorija.

VIDEO: Turska specijalna policija ispaljuje suzavac na grčke „kolege“

Grčki sigurnosni dužnosnik rekao je za Reuters da turska policija s druge strane pokušava pokušati odbiti grčke snage kako bi migrantima pružili više šansi da probiju granicu.

“Drugi razlog je da nas provociraju”, rekao je grčki dužnosnik.

Turska strana ima svoju verziju incidenta. Prema turskim sigurnosnim zvaničnicima, njegove kolege “reagirale su suzavcem na grčku policiju koja je pucala na migrante”.

“Turska policija nikada nije maltretirala migrante i pokušavala je zaštititi migrante od grčke vatre”, rekao je turski izvor za Reuters.

Nakon masovnog pritiska na grčke granicu, grčka je policija migrante koji su se pokušavali popeti kroz bodljikavu žicu iz Turske  zasula s „mecima“ s posebnom plavom bojom, nešto poput „municije“ koja se koristi u „paintballu“. To je učinjeno tako da se svatko tko je pokušao prijeći granicu kasnije prepozna na snimkama s posebnim kamerama.

Situacija na područjima kontrolnog punkta Pazarkule u Turskoj i Kastanyes u Grčkoj je i dalje izuzetno napeta. Prema turskom ministarstvu unutarnjih poslova, broj migranata koji su posljednjih dana s turskog teritorija prešli u Grčku premašio je 130 tisuća. Dužnosnici u Ateni primjećuju da su turski graničari na kontrolnim točkama “doslovno nestali”, a turske vlasti ne samo da se ne miješaju, već i aktivno pomažu migrantima u pokušaju prelaska granice s Grčkom.

Podsjetimo i da je neprimjereno govoriti o sirijskim ratnim  izbjeglicama, jer se pokazalo da su u najvećem broju oni koji su u ovom valu došli do grčke granice migranti iz Afganistana, Pakistana, Bangladeša i čak iz Maroka.