Published On: Čet, ožu 28th, 2013

''U popisu 2013. 'Bošnjak' i 'musliman' staviti pod istu šifru''

Udruga građana koja se pompozno naziva “Kongres Bošnjaka Svijeta (KBS)” uputio je 27. veljače pismeni zahtjev da se Bošnjaci i muslimani stave pod istu šifru, koja će se koristiti prilikom obrade podataka u Popisu stanovništva 2013. godine.
”Do danas nije stigao odgovor na naš zahtjev od direktora Agencije za statistiku BiH Zdenka Milinovića’, navode iz Press Službe KBS-a u BiH.
Kongres Bošnjaka Svijeta kontinuirano je pratio medijska događanja vezana za popis stanovništva, a u priopćenju za javnost navode da je ovo prvi put da reagiraju javno.
”Razlog je izjava Milinovića za dnevnik da je ”stav Agencije da nećemo dodjeljivati nikakve šifre prije samog popisa i da ćemo najvjerovatnije prilikom same obrade podataka dodijeliti šifru pojedinom modalitetu“.
Smatramo je veoma opasno po bošnjačko-muslimanski narod, posebno da će se prilikom obrade podataka dodjeljivati šifre.
To nije nikakvo jamstvo da neće doći do manipuliranja podataka, te smatramo, da se ovo kosi s izjavom direktora Agencije da se pripreme za popis odvijaju po najvećim EU i UN standardima”, navodi se.
Iz Kongresa ističu da su jedini pismeni odgovor na njihov zahtjev dobili od direktorice Federalnog zavoda za statistiku Hidajete Bajramović. Zahvaljuju za profesionalni odnos i ističu profesionalnost te institucije koja je na usluzi građanima.
”Stav Federalnog zavoda je da Bošnjak i musliman moraju imati jedinstvenu šifru koja će se koristiti prilikom obrade podataka. Naglašavamo, da se metodologija šifarnika modaliteta mora znati prije popisa stanovništva, te da Bošnjaci-muslimani moraju imati istu šifru.
Dakle, Kongres Bošnjaka Svijeta će se nastaviti kontinuirano boriti da se ovakvim stavom Agencije ne načini nova podjela našeg naroda”, navodi se u priopćenju Press službe KBS-a u BiH koje potpisuje predsjednik KBS-a u BiH Mustafa Hajrić.