Published On: Pon, stu 24th, 2014

U petak blokada carinskog terminala u Orašju

GRADIŠKA – Zatvaranje graničnih prijelaza Izačić, Orašje i Gorica, na kojima ne postoje carinski terminali i kontrola robe, osnovni je uvjet mljekara da prestanu s blokadom carinskih terminala, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.
Nakon današnje sjednice upravnih odbora više poljoprivrednih udruženja, održane u Gradišci, Usorac je najavio da će, u znak protesta zbog neispunjavanja prethodnog zahtjeva za ukidanjem ovih prijelaza, više od 1.000 poljoprivrednika iz BiH u petak, 28. studenog, od 12.00 do 14.00 sati blokirati carinski terminal Orašje za uvoz i izvoz svih roba.
Usorac je podsjetio da poljoprivrednici ostaju pri ranijim zahtjevima da se napravi izmjena zakona o trošarinama i porezima, poljoprivrednim proizvođačima omogući “plavi dizel”, uvede zaštitna cijena pri uvozu mlijeka i mesa u BiH, te omogući izvoz prema Turskoj i Rusiji.
“U tijeku je procedura izjedanačavanja cijena veterinarskih pregleda pri izvozu i uvozu roba, tražimo da kontola uvoznih kvota bude realizirana za 30 dana, kako je i precizirano, i da se o tome izvjesti javnost”, naglasio je Usorac.
On je dodao da poljoprivrednici traže da nadležne institucije prekontroliraju realizaciju kredita koje je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske odobrila prerađivačima, da se utvrdi da li su krediti namjenski utošene za otkup poljoprivrednih proizvoda, da se odobri produljenje ročnosti otplate kredita za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.
Usorac je dodao da je na današnjem sastanku utvrđen i novi zahtjev prema vlastima BiH – da se donese novi zakon, prema kojem bi i pomoćnici ministara u Vijeću ministara bili funkcioneri i podložni reizboru.
“Pomoćnici ministara koji potpisuju važne sporazume moraju biti podložni reizboru i da na taj način odgovaraju za loše donesene odluke”, ističe Usorac.
Predsjednik Udruženja peradara Federacije BiH / FBiH / Mesud Pinjo rekao je da BiH nema kontrolu nad svojom granicom, te da prema Crnoj Gori postoji 29 ilegalnih prijelaza, na granici s Hrvatskom 136, a prema Srbiji 154 nelagalno granična prijelaza.
Predsjednik Udrženja mljekara FBiH Mehmed Nikšić najavio je da će u petak, 28. studenog, na prosvjedima u Orašju sudjelovati članovi 11 granskih udruga poljoprivrednih proizvođača iz FBiH.
Predsjednici udruga mljekara, svinjara, tovljača pilića i povrtlara Republike Srpske, te udruge mljakara i peradara FBiH danas su zatražili da u roku od sedam dana održe sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, kojem će prisustvovati i predsjedatelj Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH .