Published On: Wed, Jul 3rd, 2013

U PAKISTAN NVO-i NE ZALAZE: Dvije tinejdžerke ubijene zbog plesa na kiši

f853d6199db4090999d00c124ad6def0Dvije pakistanske tinejdžerke, Nur Basra (15) i Nur sezao (16), ubijene su zajedno sa svojom majkom jer su navodno “obeščastile” obitelj time što su dopustile da snimak na kojem plešu i smiju se na kiši bude postavljen na interent.

U prošlu nedjelju, u njihovu kuću u pakistanskom regionu Gilgit upala su petorica maskiranih muškaraca i zapucala iz vatrenog oružja, pri čemu je zajedno s djevojkama ubijena i njihova majka Nur Sezao.

Policija vjeruje da je Kutore, sin njihovog očuha, ovaj video protumačio kao “uvredu obiteljske časti” i da je pokušao “čast povrati” time što ih je ubio. Kutore se još uvijek nalazi u bjekstvu, ali četvorica njegovih prijatelja su priznala zločin. Kutorea tereti i maloljetni brat ubijenih djevojaka.

Snimak u kome sestre, u tradicionalnoj odjeći – šalvarama, dugim košuljama, i hidžabu (pokrivene glave) plešu i smiju se pred kamerama načinjen je prije šest mjeseci. Otada je rezmjenjivan na mobilnim telefonima, i čini se da je izazvao zgražavanje u njihovom konzervativnom gradu.

Povjerenstvo Human Rights Watcha za Pakistan tvrdi da su 2011. godini 943 žene u ovoj zemlji ubijene zbog toga što su navodno osramotile svoju obitelj, što je za 100 više nego u 2010.

U studenom je pakistanski par priznao da su svoju 15-godišnju kćerku ubili jer je “pogledala mladića”.

Djevojčicin otac je rekao da su je polili kiselinom jer su se bojali da bi njen čin mogao osramoti obitelj: “Momak je naišao na motociklu.

Ona se dvaput okrenula i pogledala ga. Rekao sam joj da to ne radi, da je to loše “, dok majka dodaje:” Kazala je da nije bilo namjerno. Da neće više gledati. Ali ja sam već bila bacila kiselinu. Sudbina je htjela da umre tako “.