U osvetničkim napadima izaelski zrakoplovi pogodili 150 meta, u rat se uključio i Hezbolah, Izrael uzvraća

Izraelski avioni pogodili su 150 meta u osvetničkim napadima, kažu za BBC palestinski izvori.

Napadnuto je nekoliko mjesta za koje se pretpostavlja da bi tamo mogli biti lideri Hamasa. Od ponoći po lokalnom vremenu, tvrde palestinski izvori za BBC, ubijene su 24 osobe, među kojima su dvije žene i četvero djece.

Ukupno je, kako tvrde Palestinci, ubijeno preko 250 civila.

Izraelska obrambene snage su priopćile da provode topničke napade u Libanonu nakon pucnjave do koje je jutros došlo na izraelskom teritoriju. Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga je rekao da se pucnjava dogodila na području planine Dov, dijela zemlje na koji polažu pravo Izrael, Libanon i Sirija.

Libanonska teroristička organizacija Hezbolah je jutros preuzela odgovornost za raketni i topnički napad na tri lokacije u Izraelu, u području poznatom kao Farme Shebaa za koje Libanon tvrdi da ga je okupirao Izrael.

Hezbolah navodi da je proveo napade u mjestima Radar, Zabdin i Ruwaisat al-Alam. Izrael je odgovorio na napade. Podsjetimo, Izraelske obrambene snage su jutros priopćile da provode topničke napade u Libanonu nakon pucnjave do koje je došlo na izraelskom teritoriju.

Izrael je upozorio libanonski militantni pokret Hezbolah da se ne miješa u sukob. Hezbolah je šijitska islamistička politička, vojna i društvena organizacija koja ima značajnu moć u Libanonu. Poput Hamasa, podupire ga Izraelov najveći neprijatelj Iran. Vodio je jednomjesečni rat s Izraelom 2006., piše BBC./HMS/