Published On: Sat, Sep 2nd, 2017
#3rd | By Desk

U Novoj Biloj obilježena 25. obljetnica osnutka PPN “Tvrtko II” HVO Travnik

Svetom misom u župnoj crkvi Svetoga Duha u Novoj Biloj te polaganjem vijenaca na spomen obilježju Prahulje obilježena je 25. obljetnica Postrojbe posebnih namjena “Tvrtko II”.

Postojba posebne namjene „Tvrtko II“ je među prvim postrojbama Hrvatskog vijeća obrane, ne samo na prostoru Lašvanske doline i središnje Bosne, već uopće na prostoru tadašnje Hrvatske zajednice Herceg Bosne, a time i cijele Bosne i Hercegovine. Postrojba je osnovana krajem 6. rujna 1992. godine i smještena u zgradi Osnovne škole „Nova Bila“ kao svojoj matičnoj bazi sa 56 pripadnika.

Postrojba nikada nije brojala više od 60 pripadnika o određenom trenutku, iako je ukupno kroz nju prošlo 83 pripadika kroz svo vrijeme postojanja i djelovanja. Za zapovjednika je imenovan Zdravko Lovrinović, a dozapovjednika Mato Lučić- Mače. U početku se oskudijevalo opremom, kako s intendantskom tako i s naoružanjem, ali je pri kraju obuke postrojba primjereno opremljena i naoružana. Prvo vatreno krštenje postrojba je imala protiv Armije R BiH u bitkama za Novi Travnik (listopad 1992. godine). Baš u tim trenucima pokazalo se da će to biti upravo onakva postrojba kakva je i bila namjena prilikom njena formiranja.

Pokazalo se tada što znači vojna obuka, zajednički smještaj i boravak pripadnika određene postrojbe. Niti jedna postrojba nije pretrpjela veće ljudske gubitke – čak 19 poginulih te četiri pripadnika su umrla nakon završetka rata. Zasigurno od brojnih posljedica ovih nemilih događaja koje su morali pretrpiti. Samo njih sedam nisu okrznuti (8%), a svi ostali su ranjeni jednom ili više puta, piše Nova Bila.info.

Usprkos teškim gubicima niti jedan njen pripadnik nije ukaljao njeno ime, niti je osramotio sebe ili svoju postrojbu. Gdje god su „Tvrtkovci“ došli ulijevali su sigurnost ljudima kojima je pomoć trebala. Bezbroj je primjera osobne grabrosti i nesebičnog zalaganja njenih pripadnika jednih za druge. Bez lažne skromnosti i mirne duše možemo reći da je to postrojbana koju svi mi možemo biti ponosni, a pogotovo njeni pripadnici. Postrojba posebnih namjena „Tvrtko II“ je svijetli primjer borbe hrvatskog čovjeka u Bosni i Hercegovini za njegovu opstojnost.