Published On: Sri, lis 31st, 2018

U Njemačku Bosanci neće tako lako: Od 1. siječnja novi zakon, ali državljanima BiH potrebna viza

Zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU, neće biti moguće bez radnih viza, kaže Blagojević

Zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU u Njemačkoj, neće biti moguće bez radnih viza, rečeno je za Srnu u Privrednoj komori Republike Srpske. Iz Privredne komore RS-a ističu da nisu točne informacije da će svi radnici od 1. januara moći bez radne vize naći posao u Njemačkoj, što je izazvalo zabrinutost domaćih privrednika.

“Prema informacijama koje su dostupne na zvaničnoj internet-stranici Ministarstva rada Njemačke, zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU, neće biti moguće bez radnih viza. Posao će, prema zvaničnim informacijama, moći dobiti samo oni radnici koji imaju kvalifikacije i kompetencije na nivou njemačkih radnika, uz obavezno posjedovanje radne vize”, rekao je za Srnu portparol Privredne komore RS-a Vladimir Blagojević.

Prema njegovim riječima, ako radnici imaju znanja i vještine za obavljanje određenog posla u BiH, to istovremeno ne znači da bi mogli isti taj posao obavljati i u Njemačkoj.

“Za posao u Njemačkoj neophodna su njima potrebna i znanja i vještine, uz dobro poznavanje njemačkoj jezika”, naglasio je Blagojević, te dodao da je aktualnim zakonom koji je na snazi u Njemačkoj bilo definirano privlačenje radnika deficitarnih zanimanja, a izmjenama zakona otvaranje njemačkog tržišta rada biće okrenuto svim profilima, ali uz poštivanje jasnih normi.

“Ova pravila važe za sve države van EU, a ne samo za zemlje bivše Jugoslavije”, rekao je Blagojević.

Izmjena njemačkog zakonodavstva izazvala je strah domaćih privrednika da će potaći već izražen odljev radne snage, ali su detaljna tumačenja Ministarstva rada Njemačke pokazala da je taj strah uglavnom bio predimenzioniran.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare