Published On: Wed, Apr 15th, 2020

U Njemačkoj uhićena četvorica ISIL-ovaca koji su pripremali napade na američke vojne objekte

U Njemačkoj su u srijedu uhićena četvorica islamista zbog sumnje da su kao članovi terorističke ćelije Islamske države planirali napade u Njemačkoj, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo.

“Osumnjičeni su planirali napade na objekte američke vojske u Njemačkoj, a planiran je i napad na jednu osobu koja se javno kritički izražavala o islamu”, stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu. Četvorica uhićenih, zajedno s još jednom osobom koja se već nalazi u pritvoru, organizirali su terorističku ćeliju ISIS-a.

SUDJELOVALI SU U BORBAMA U SIRIJI

Posjedovali su i oružje i eksploziv za potrebe izvršenja terorističkih napada. Jedan od članova grupe je trebao u Albaniji izvršiti i naručeno ubojstvo, za što je trebao primiti 40.000 dolara, čime bi se financiralo djelovanje grupe. Sva petorica osumnjičenih su državljani Tadžikistana i 2019. su sudjelovali u borbama u Siriji.

 

Prema ranijim planovima oni su se trebali vratiti u Tadžikistan, gdje su trebali voditi “džihad” protiv tamošnje vlade, ali su umjesto toga otputovali u Njemačku kako bi u njoj izvršili napade. Prema informacijama državnog odvjetništva, teroristička ćelija je cijelo vrijeme održavala kontakt s pripadnicima IS-a u Siriji, prenosi Telegram.hr