U Njemačkoj od danas na snazi zakon o istospolnim brakovima, odmah zatim “oženila” se dva muškarca

U Njemačkoj je u nedjelju stupio na snagu zakon o pravu na brak za istospolne parove, a odmah potom u Berlinu je sklopljena i prva bračna zajednica između dva muškarca.

Istodobno laičke katoličke organizacije od Katoličke crkve traže prihvaćanje ovog oblika bračne zajednice.

U gradskoj vijećnici berlinske četvrti Schoeneberg, pred oko stotinjak prijatelja i gostiju, Karl Krelle i Bodo Mende izrekli su povijesno “da” kao prvi istospolni par koji je sklopio brak po novom zakonu koji je danas stupio na snagu. Diljem Njemačke tijekom današnjeg dana očekuju se slične ceremonije.

Istodobno predstavnici laičkih katoličkih organizacija su od Njemačke biskupske konferencije zatražili smjernice koje bi omogućile blagoslov ovakvih bračnih zajednica i u Katoličkoj crkvi.

“Lezbijke i homoseksualci nisu kršćanke i kršćani druge klase”, rekao je glasnogovornik reformske katoličke grupe “Mi smo crkva” Magnus Lux za novinsku agenciju dpa.

On je ustvrdio kako božji blagoslov ne smije ovisiti o “dobroj volji jednog biskupa”.

“Brak za sve je simbol toga da nitko ne smije biti diskriminiran zbog svoje spolne opredijeljenosti. Vodstvo Katoličke crkve bi trebalo odustati od svog otpora ovoj instituciji i time pokazati svoju odgovornost”, zaključio je Lux.

Za davanje blagoslova istospolnim parovima zalaže se i Središnje vijeće njemačkih katolika (ZdK).

“Ono što nam je potrebno je jedan signal koji bi ukazivao na priznanje Katoličke crkve i za istospolne parove”, rekao je predsjednik ZdK-a Thomas Sternberg za dnevnik Passauer Neue Presse. On je međutim ustvrdio da blagoslov istospolnih parova ne treba izjednačiti s činom sklapanja braka.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije minhenski kardinal Reinhard Marx nedavno je još jednom ponovio kako je brak “životna zajednica žene i muškarca”, čime su ponovljene snažne rezerve službene Katoličke crkve u Njemačkoj prema istospolnim brakovima.

Njemačka protestantska crkva nema rezervi prema ovakvoj vrsti bračne zajednice i istospolnim parovima pruža mogućnost da svoju zajednicu potvrde i u crkvi primanjem blagoslova.

Bundestag je zakon o tzv. “braku za sve” donio krajem srpnja na jednoj od posljednjih sjednica parlamenta u ovom izbornom razdoblju. Demokršćanska Unija CDU/CSU na čelu s Angelom Merkel godinama se opirala zakonskoj regulativi koja bi istospolne brakove u potpunosti u pravima i dužnostima izjednačila s klasičnim bračnim zajednicama.

Nakon što je Angela Merkel u jednom intervjuu najavila da po ovom pitanju unutar zastupničkog kluba Unije više nema stranačke stege i da svatko može glasati “po vlastitom nahođenju”, zakon je na inicijativu socijaldemokrata i zelenih stavljen na dnevni red  i prihvaćen je velikom većinom. Merkel je otvoreno glasala protiv.

Od početka prošlog desetljeća u Njemačkoj postoji institucija registriranog partnerstva koja je istospolnim parovima dopuštala sklapanje zajednice s gotovo svim pravima kao i kod klasičnog braka osim kad je u pitanju posvajanje djece.

more recommended stories