Published On: Čet, velj 27th, 2014

U Njemačkoj i Belgiji raste nivo nasilja povezan s rasizmom i homofobijom

Nivo nasilja motiviranog rasizmom i homofobijom, kao i govori mržnje, porasli su u Njemačkoj i Belgiji, istaknula je Europska komisija protiv rasizma i nesnošljivosti, koju je formiralo Vijeće Europe, u izvještajima objavljenim u utorak.
Europska komisija protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI) smatra da postoji u velikom obimu nekažnjavanje u domenu poticanja na mržnju nakon ujedinjenja Njemačke.
“Velika stopa rasizma, homofobije i transfobije svjedoči o nedostatku povjerenja ranjivih grupa u učinkovitost policije i tužiteljstva u krivičnom gonjenju koje provodi”, ističe se u izvještaju.
Europska komisija ističe “nedostatak učinkovitosti” njemačkog pravosuđa u izvjesnom broju ubojstava koje je počinio NSU (Nacional-socijalistički tajni pokret), neonacistička mreža koja bi mogla stajati iza ubojstava nekoliko osoba turskog porijekla u zemlji.
Postoji “jaka diskriminacija prema LGBT osobama (lezbejke, homoseksualci, biseksualci i transseksualci) koje imaju tendenciju da kriju svoju seksualnu orijentaciju, navodi se u izvještaju Vijeća Europe.
Što se tiče Belgije, izvještaj bilježi “snažan porast govora mržnje”. Općenito, “brojne etničke i vjerske skupine, posebno muslimani”, žrtve su diskriminacije u “ključnim domenima svakodnevnog života, među kojim je i posao”.
Komisija izražava žaljenje što nekoliko zakona napada rasizam i diskriminaciju, ali nisu homogeni od regije do regije, posebno u lingvističkom smislu.
Vijeće Europe preporučuje ovim zemljama da ratificiraju dodatni protokol Europske konvencije o ljudskim pravima koji datira iz 2000. godine i koji jamči “opću zabranu diskriminacije”.