Published On: Sun, Mar 5th, 2017

U New Yorku zbog pokušaja odlaska ISIL-u uhićen Elvis Redžepagić, u BiH ISIL-ovci imaju posebne pogodnosti

FBI je nakon uhićenja Redžepagića u kući njegovih roditelja na njegovom kompjuteru i nalozima na društvenim mrežama pronašao materijal vezan za tzv. islamsku državu, izvješćuje TV NBC. Inače, za podsjetiti je na nevjerojatnu sudsku praksu u BiH, gdje povratnici u BiH sa sirijskog ratišta i pripadnici terorističke organizacije tzv. Islamske države, nakon što u sudskom sporazumno priznaju krivnju, budu osuđeni na SAMO jednu godinu dana. Većini njih građani BiH plate i troškove suđenja jer izjavljuju to oni nisu u stanju učiniti zbog teškog financijsko-materijalnog stanja. Još jedna od olakšavajućih okolnosti koje BiH pruža svojim teroristima je mogućnost otkupa i dosuđene godine zatvora, tako da se svi uskoro nalaze na slobodi.

Sud u New Yorku saslušao je jučer Elvisa Redžepagića koji je optužen za pomaganje terorističkoj organizaciji.
Redžepagić, koji je američki državljanin, dvaput je putovao na Bliski istok u pokušaju da se pridruži takozvanoj islamskoj državi ili ekstremističkoj skupini Al Nusra, navelo je tužiteljstvo.

On je jučer pred sudom rekao da je “spreman dignuti se u zrak”.

Nakon saslušanja sudac je odlučio da će ostati u pritvoru bez prava na kauciju. Odvjetnik koji je Redžepagića zastupao pred sudom, kao ni njegovi rođaci, nisu komentirali slučaj.

Tužiteljstvo je priopćilo da je Redžepagić komunicirao s rođakom za koga je vjerovao da je borac ekstremista u Siriji, da bi u srpnju 2015. godine otputovao u Tursku i navodno pokušao prijeći granicu, a zatim u kolovozu 2016. otputovao u Jordan. Oba puta su ga lokalne vlasti zaustavile i deportirale.

FBI je nakon uhićenja Redžepagića u kući njegovih roditelja na njegovom kompjuteru i nalozima na društvenim mrežama pronašao materijal vezan za tzv. islamsku državu.

Inače, za podsjetiti je na nevjerojatnu sudsku praksu u BiH, gdje povratnici u BiH sa sirijskog ratišta i pripadnici terorističke organizacije tzv. Islamske države, nakon što u sudskom sporazumno priznaju krivnju, budu osuđeni na SAMO jednu godinu dana.
Kako doznaje Republika, skoro svi izjavljuju kako su lošeg imovinskog stanja i nezaposleni te tako budu oslobođeni i plaćanja troškova sudskog procesa, tako da većini njih građani BiH plate i troškove suđenja. Još jedna od olakšavajućih okolnosti koje BiH pruža svojim teroristima je mogućnost otkupa i dosuđene godine zatvora, tako da se svi uskoro nalaze na slobodi.  Procjenjuje se da je iz BiH za ISIL ratovalo ili ratuje oko 350 državljana BiH.

(Republikainfo.com/T.H.)