U neredima u Južnoafričkoj Republici ozlijeđeni radnici iz Hrvatske i Srbije, mlatili ih šipkama

Najmanje osam radnika iz Srbije i jedan iz Hrvatske ozlijeđeni su na gradilištu termoelektrane kod Pretorije u Južnoafričkoj Republici u neredima izazvanim zbog pobune lokalnih radnika, a ozbiljnije posljedice spriječila je policija, objavili su danas beogradski mediji.

Informaciju o osmorici ozlijeđenih državljana Srbije beogradskim Večernjim novostima potvrdio je i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Srbi su u Južnu Afriku došli kao zaposlenici njemačke kompanije IMR Hamburg GmbH i s Hrvatima i Nijemcima rade na gradnji termoelektrane Kusile nedaleko od Pretorije.

Dragan Čarapina, vlasnik te njemačke tvrtke, podrijetlom iz Slavonskog Broda, izjavio je listu Kurir da su “teže ozlijeđena dvojica Srba i jedan Hrvat”, a prema dosadašnjim saznanjima imaju prijelome ruku i nogu i zadržani su u bolnici, ali su izvan životne opasnosti.

Radnici se pobunili zbog otkaza

Incident se dogodio sinoć kada su se lokalni radnici pobunili što su dobili otkaze pa su, okrivljujući kolege iz Srbije, Hrvatske i Njemačke, nasrnuli na njih metalnim šipkama, lomeći im ruke i noge, navode mediji u Beogradu.

Čarapina kaže kako su, po nalogu japanske kompanije Mitsubishi-Hitachi s kojom imaju ugovor, “radi uštede morali otpustiti jedan broj lokalnih radnika” koji su radili za podizvođače tvrtke IMR Hamburg GmbH.

“Bili su na gradilištu s našim radnicima iz Srbije, Hrvatske i Njemačke kad im je priopćeno da su otpušteni. Zgrabili su metalne šipke i krenuli mlatiti kolege. Njihov sindikat je dosta jak i buni se protiv toga da se crnci otpuštaju. Mi ih pet godina nismo uspjeli obučiti da rade stručne poslove, a svi naši radnici iz Europe su kvalificirani zavarivači i inženjeri. Intervenirali su i vojska i policija, bilo je i pucnjave”, rekao je za Kurir Čarapina.

Beogradski mediji navode i da je u noći između srijede i četvrtka opljačkana i kuća konzula Srbije u Pretoriji Saše Marta. Iz službe za odnose s javnošću srbijanskog ministarstva vanjskih poslova Srbije za portal B92.net potvrđeno da je do incidenta došlo te da se čeka službeno izvješće iz Južnoafričke Republike./Hina/HMS/

more recommended stories