Published On: Thu, Sep 19th, 2013

U nedjelju biciklijada ulicama Mostara

U povodu Europskog dana bez automobila,  u Mostaru će se u nedjelju održati biciklijada ulicama tog grada.

Start biciklijade koju  organizira Biciklistički kluba Mostar i Udruga za promociju biciklizma „Hercegovina Bike“ je ispred Trgovačkog centra Mepas Mall, s početkom u 18 sati.

Kako ističu organizatori,  biciklijadom se želi ukazati na nezavidan i neravnopravan položaj biciklista u prometu te pozvati Gradsku upravu Mostara da poduzme aktivnosti oko povećanja sigurnosti biciklista na području Mostara te  planiranja i izgradnje biciklističke infrastrukture kako u samo gradu, tako i na širem području.

Ruta kojom će se biciklijada kretati: Ulica kardinala Stepinca (Mepas mall), A. Starčevića, Vrh Avenije, zgrada Spajalica, Rondo, Dom zdravlja Mostar,  Bulevar Narodne Revolucije/Hrvatskih branitelja, most Hasana Brkića, ulica Maršala Tita,  Carinski most. Kraj biciklijade je ispred Trgovačkog centra Mepas Mall-a, koji će inače u nedjelju biti domaćin manifestacije „Bike Day 2013.- HT Eronet“

Biciklističk klub Mostar i Udruga za promociju biciklizma „Hercegovina Bike“ pozivaju sve građane Mostara ali i Hercegovine da u što većem broju sudjeluju na biciklijadi te time daju svoj doprinos u promociji održivog prijevoza u gradovima te da podrže bicikliste koji žele biti ravnopravni sudionici u prometu.

Europski dan bez automobila održava se u sklopu Europskog tjedna pokretljivosti koji se održava od 16. d o 22. rujna. Ideja o Europskom danu bez automobila nastavak je akcije Svjetski dan bez automobila koji se obilježava 21. rujna.

Ta ekološka akcija raširila se ne samo po zemljama članicama Europske unije, nego i u zemljama kandidatima. Prošle godine je u toj akciji sudjelovalo više od 2000 europskih gradova.

Osnovna namjera pokretača akcije bila je skrenuti pažnju građana na problem prijevoza automobilima, povećati osjetljivost javnosti na gorući problem onečišćenja zraka u gradovima, te ponuditi zamjenski gradski prijevoz.