U NASELJU HAMBARINE Kolektivna dženaza 29 posmrtnih ostataka Prijedorčana

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su uglavnom iz masovnih grobnica Tomašica na području Prijedora, Korićanske Stijene na području Kneževa i jame Hrastova Glavica na području Sanskog Mosta.

Ispraćaj i kolektivni sprovod posmrtnih ostataka 29 Bošnjaka iz Prijedora, stradalih u proteklom ratu, bit će obavljena danas na stadionu u povratničkom naselju Hambarine, a ukop na lokalnim grobljima.

Organizator kolektivnog ispraćaja za identificirane žrtve je Medžlis Islamske zajednice Prijedor i Kozarac. Kolektivni ukop Prijedorčana stradalih u proteklom ratu obavlja se po 13. put. Po odluci organizatora obavlja se svake godine, 20. srpnja.

Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su uglavnom iz masovnih grobnica Tomašica na području Prijedora, Korićanske Stijene na području Kneževa i jame Hrastova Glavica na području Sanskog Mosta. Najmlađa žrtva je Zikret Redžić, ubijen kada je imao 18 godina, a najstarija Asim Žerić koji je u trenutku smrti imao 67 godina.

Prošle godine, 20. srpnja, obavljen je kolektivni sprovod posmrtnih ostataka 284 žrtve koje su ubijene tijekom proteklog rata na području Prijedora. Riječ je o 283 civila bošnjačke nacionalnosti i jednoj žrtvi hrvatske nacionalnosti.