Published On: Ned, tra 29th, 2012

U Mostaru počeli ”Prvi susreti žena Bošnjakinja”

zenabosnjakinja“Bosanskom sinijom” na kojoj su se našla tradicionalna slatka jela i pića koja su služile djevojke u narodnoj nošnji, uz nezaobilaznu mostarsku sevdalinku, sinoć je ispred Kulturnog centra na Bunuru označen početak Prvih susreta žena Bošnjakinja.

Organizator ovih susreta je Kulturno- edukativni centar za ženu “Sehara”, a oni će trajati do 29. travnja, potvrđeno je iz Medžlisa IZ Mostar.

Ovom manifestacijom još  jednom je potvrđen multietnički kapacitet hrvatskog stolnog grada kao i samog Trećeg i to za primjer ostalima u BIH…

U okviru susreta planirana je modna revija, promocija knjige Amare Šabić Langić “Skovana od vremena”, izložba rukotvorina iz Seharinih radionica u dvorištu Roznamedžijine džamije, te radionice s temama: “Prepoznaj svoje kvalitete”, “Šta je potrebno znati da bi se pokrenuo posao”, “Sabur” i “Ravnoteža tijela i duha”. U organizaciji “Sehare”, a prema rezultatima glasanja putem web stranicewww.seharamostar.com i Seharine Facebook stranice, bit će proglašena i “Intelektualka godine u Mostaru”.

“Između mnoštva zadanih ciljeva koje smo sebi postavili organizirajući ovaj događaj, jedan od prioritetnijih jeste formiranje Asocijacije Bošnjakinja na nivou Bosne i Hercegovine”, istaknula je koordinatorica Kulturno- edukativnog centra “Sehara” i kordinatorica ovih susreta Lejla Mušić.

Po njenim riječima susreti su dobra prilika da se “Sehara” detaljno predstavi mostarskoj javnosti, pogotovo afirmisanim ženama u Mostaru.

Kulturno- edukativni centar za ženu “Sehara” osnovan je 2008. godine kao zajednički projekt Kulturnog centra “Kralj Fahd” i Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Prvi susreti žena Bošnjakinja održavaju se u sklopu manifestacije “Dani mevluda i zikra 2012”.