Published On: Tue, Sep 15th, 2015

U Mostaru otvorene 96. 'Šantićeve večeri poezije'

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva ”Gusle” Mostar, večeras je u gradu na Neretvi otvoreno 96. izdanje “Šantićevih večeri poezije”, javlja Anadolu Agency.
Aleksa Šantić je pjesnik, umjetnik, poeta, velikan suvremenog doba i čovjek koji je svojim djelima i porukama mira i suživota zadužio ne samo Mostar, nego i Bosnu i Hercegovinu, pa čak i regije, riječi su koje su se večeras u Šantićevom gradu ponavljale u više navrata.
Tako će, kako je najavio potpredsjednik Gradskog odbora ‘Prosvjeta’, Ranko Čvoro, biti svakog dana kroz petodnevnu manifestaciju, kroz koju će se, od 15. do 20. rujna, govoriti o životu i djelu velikog mostarskog poete.
Svečano otvaranje “Šantićevih večeri poezije” upriličeno je u atriju Vladičanskog dvora u Mostaru, uz nastup filmske, kazališne i televizijske glumice Vesne Čipčić i Udruženja pjevača operne muzike “Figaro”.
Ovu manifestaciju nije bilo jednostavno organizirati, jer, kako je kazao predsjednik SPKUD Gusle Mostar Radislav Tubić, teško je vrijeme za kulturnu scenu u Mostaru, ali i u cijeloj BiH.
“Glavna poruka je svakako da, bez obzira u kako teškim vremenima radili, trebamo očuvati kulturu koja je u Mostaru. Ona kultura koja je počela još prije više od 100 godina i, bez obzira koliko teško nam bilo, ne smijemo dozvoliti da ugasimo kulturu koju mi nismo ni počeli graditi niti smo oni koji su bili tu za vrijeme njezina najvećeg procvata, a svakako ne smijemo biti ni oni koji je mogu ugasiti ili zanemariti. Nego, nekako pokušati da održimo bar neki nivo te kulture u Mostaru i da to ostavimo svojim pokoljenjima”, kazao je Tubić.
Svakako tu postoji i poruka mira i poruka ujedinjenja, jer Šantić je bio onaj čovjek koji je bez obzira i na vjeru i na naciju i na religiju volio prije svega Mostar, sve njegove ljude i čovjek koji je isticao univerzalne vrijednosti.
“Ono što se napiše o Šantiću, a novo je, praktično komunicira s današnjim svijetom. Zato što je Šantić, što god radio uvijek ‘manirao’ univerzalne poruke bilo kroz poeziju, bilo kroz njegove životne staze. Volio je Mostar i sve njegove ljude, zato što je osjećao dušu multietničkog Mostara. Zbog toga, svaka njegova riječ, svaki njegov pohod i svako njegovo djelo imali su iste poruke koje su usmjerene ka čovjeku, ka pomirenju, suživotu i miru”, kazao je publicist i novinar Zlatko Serdarević.
Aleksa Šantić, kako je naglasio Serdarević, zadužo je Mostar i Bosnu i Hercegovinu, ali i čitavu regiju i ni u kom slučaju ne smije se dozvoliti da sjećanje na ovog velikana niti u jednom trenutku blijede, što je stav i čitavog Mostara.