Published On: Sri, lis 7th, 2020

U Mostaru otvorena potresna izložba fotografija o ženama koje su preživjele ratne logore

Izložba fotografija “Žive smo”, njemačke autorice Cornelije Suhan otvorena je u utorak navečer u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru.

Izložba Žive smo – Snovi žena u BiH i težak put do njihovog ostvarenja govori o snovima 11 žena koje su preživjele rat u bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1995. godine.

Žene s fotografija su ujedno korisnice programa Udruge Snaga žene iz Tuzle, a u čijoj organizaciji je postavljena izložba.

Predsjednica Udruge Snaga žene Branka Antić Štauber izjavila je kako je riječ o ženama koje su u ratu preživjele logor, a u logoru različite vrste nasilja.

Njihov put rehabilitacije je jako dug i vrlo težak. Htjeli smo kroz ovo pokazati snove tih žena i da bez obzira na ono što im se dogodilo, bez obzira gdje su bile, one imaju snove o svojoj prošlosti, ali i o svojoj budućnosti, istaknula je Antić Štauber.

Istaknula je kako je svih 11 žena su korisnice usluga koje pruža Udruga Snaga žene, a riječ je o pružanju psihosocijalnemedicinske i pravne podrške.

Antić Štauber je navela kako pružaju specifičan model rehabilitacije koji se odnosi na radno okupacijsku terapiju odnosno hortikulturalnu terapiju.

Po njezinim riječima, zemlja se pokazala kao jako dobar i ljekovit medij koji daje snagu i bilo je važno vratiti te žene na početnu poziciju što su uspjele kroz taj rad i terapije.

Inače, foto izložba zajednički je rad s njemačkom fotografkinjom Corneliom Suhan koja je ujedno i direktorica njemačke NVO Vive Žene iz Dortmunda.

Već 20 godina Snaga žene iz Tuzle i Vive Žene Dortmund zajednički rade i razvijaju različite programe kako bi podržali žene u BiH i pratili proces ozdravljenja različitih trauma, prenosi Jabuka.tv

3