Srijeda, 17 srpnja, 2024

U Memorijalnom centru u Mauthausenu postavljena spomen-ploča s grbom BiH

Must Read

Spomen-ploča s grbom Bosne i Hercegovine otkrivena je danas u Memorijalnom centru u Mauthausenu kod Linza, a postavljena je u znak sjećanja na građane BiH koji su pali kao žrtve fašizma.

Od otvaranja Memorijala Mauthausen sve države Europe, osim BiH dosad, imaju spomen-ploču u tom kompleksu.

Za postavljanje ploče za bh. žrtve zaslužan je Savez logoraša u BiH i Centar suvremenih inicijativa Austrije.

Predsjednik Saveza Jasmin Mešković Feni je kazao da je ploča postavljena za sve žrtve iz BiH, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost, koje su prošle torture logora u Mauthausenu od 1941. do 1945. godine, ali i za žrtve logora za vrijeme agresije na BiH.

Savez logoraša ne navodi jel pri tome misli i na logore Armije BIH pa bi ih to trebalo priupitati ili samo na vanjske agresore na BIH, one iz Banjaluke i Gruda.

Spomen-ploču su otkrili veleposlanik BiH u Austriji Tomislav Leko i predsjednik Saveza logoraša Jasmin Mešković, a događaju su nazočili i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić te brojni članovi Saveza logoraša u BiH.

“U znak sjećanja na građane i građanke Bosne i Hercegovine, koji su pali kao žrtve fašizma. Samo ljubav može ugasiti mržnju, samo dobro može odbiti zlo. Nikada se neće ponoviti, samo ako pamtimo”, tekst je napisan na spomen-ploči.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -